proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie: | | 32x + 71 | |
dla pewnej wartości x liczby ; 3x + 2 , |
| , 32x −54 są trzema kolejnymi |
| | 3x −1 | |
początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego Wyznacz x oraz sumę dziesięciu
początkowych wyrazów tego ciągu
ja to zacząłem tak
| | 32x + 71 | |
a1 = 3x +2 a2 = |
| , a3= 32x −54 3x = t , t >0 i t ≠1
|
| | 3x −1 | |
| | 2t2+71 | |
r = |
| − t +2 = (2t2+71) − (t + 2 )(t − 1 )= t2 − t − 69
|
| | t − 1 | |
nie wiem czy dobrze bo dalej nie wiem jak zrobić
20 wrz 16:15
Kacper: ciąg arytmetyczny?
20 wrz 16:17
Ajtek:
Błąd w różnicy w zapisie: r=a
2−a
1=......−(t+2)=......−t
−2
U Ciebie jest −t+2.
Cześć
Kacper
20 wrz 16:21
Kacper: Cześć
Ajtek
20 wrz 17:14
proszę o rozwiązanie: słusznie ale wtedy r = t2 −t + 73 i Δ < 0 i co dalej
20 wrz 17:23
Janek191:
3
x = t > 0 i t ≠ − 1
Mamy zatem
| t2 + 71 | | t2 + 71 | |
| − ( t + 2) = ( t2 − 54) − |
| / * ( t −1) |
| t − 1 | | t − 1 | |
t
2 + 71 − ( t + 2)*( t − 1) = (t
2 − 54)*( t − 1) − ( t
2 + 71)
t
2 + 71 − t
2 − t + 2 = t
3 − 54 t − t
2 + 54 − t
2 − 71
t
3 − 2 t
2 − 53 t − 90 = 0
t = − 2 < 0 − odpada
− 8 − 2*4 + 106 − 90 = 0
więc
( t
3 − 2 t
2 − 53 t − 90 ) : ( t + 2) = t
2 − 4 t − 45
− t
3 − 2 t
2
−−−−−−−−−−
− 4 t
2 − 53 t
4 t
2 + 8 t
−−−−−−−−−−−−
− 45 t − 90
45 t + 90
−−−−−−−−−−
0
oraz
t
2 − 4 t − 45 = 0
Δ = 16 − 4*1*( −45) = 16 + 180 = 196
√Δ = 14
| | 4 − 14 | |
t = |
| = − 5 < 0 − odpada |
| | 2 | |
Mamy więc
3
x = 9
x = 2
====
21 wrz 09:15
proszę o rozwiązanie: dziękuję bardzo sumę już sam obliczyłem
21 wrz 14:45