układy równan
asdf: Maszyna może produkować dwa rodzaje butelek plastikowych. Produkuje butelki duże (800 butelek
na godzinę) albo butelki małe (1200 butelek na godzinę) maszyna może pracować nie więcej niż
90 godzin tygodniowo musi wyprodukować co najmniej 9600 butelek dużych, a liczba butelek
małych powinna być co najmniej 3 razy większa od liczby butelek dużych. na sprzedaży dużej
butelki właściciel zarabia 40 gr a na sprzedaży małej butelki 18 groszy. ile dużych i małych
butelek powinno być wyprodukowanych aby właściciel maszyny osiągnął maksymalny tygodniowy zysk
ze sprzedażny wszystkich butelek? oblicz ten zysk.
z tyłu pisze ze 24000 dużych i 72000 małych; zysk 22560 zł
20 wrz 15:57
waldek: Maszyna wyprodukuje 3 razy więcej butelek mniejszych w czasie 2 razy dłuższym. . Po godzinie
dużych 800, a po dwóch małych 2400 czyli 3 razy więcej. Więc:
x − ilość godzin do wyprodukowania butelek dużych
y − ilość godzin do wyprodukowania butelek małych
x+y=90
x+2x=90 to x=30. Czyli 30 godzin potrzeba do produkcji butelek dużych, a 60 małych.
800*30= 24000
1200*60= 72000
Wyliczenie zysku:
24000*0,40= 9600
72000*0,18= 12960
12960 + 9600= 22560
Powodzenia !
20 wrz 20:51
asdf: dzięki
21 wrz 18:20
asdf: programowanie liniowe jak nic!
21 wrz 19:08