...
Hondziarz: |mx|+|m|=4
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania?
20 wrz 15:55
PW:
|mx| = 4 − |m|
− widać, że musi być
|m| ≤ 4,
w przeciwnym wypadku prawa strona równania byłaby liczbą ujemną, a lewa nieujemną.
Mamy tym samym istotne ograniczenie dziedziny równania: jest sensowne szukanie rozwiązań tylko
dla m∊[−4,0)∪(0 4]. Liczbę 0 wykluczyliśmy, bo dla m=0 równanie jest sprzeczne.
20 wrz 16:05
Hondziarz: Dzięki
A to:
| | 1 | |
Udowodnij, że jeśli a>0 i b>0 oraz a+b=1 to ab ≤ |
| |
| | 4 | |
20 wrz 16:14
Kacper: Nierówność AM−GM
20 wrz 16:16
PW: Dobra, a w tym pierwszym to już jesteś pewien, że dla wszystkich wskazanych m istnieją
rozwiązania? Ja napisałem, że jest sensowne szukanie rozwiązań tylko dla m∊..., ale nie
twierdziłem, że te rozwiązania istnieją. Dokończyłeś rozumowanie?
20 wrz 16:19
Hondziarz: | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Zrobiłem m= |
| lub m=− |
| i narysowałem kolejno |
| oraz − |
| . Z tego |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
wychodzi, że m∊R−{0} plus to co ty napisałeś to wychodzi m∊[−4,0)∪(0 4]. Tak jest w
odpowiedziach. Dobrze?
20 wrz 16:32
pigor: ..., lub tak :
|mx|=4−|m| ⇔ |m|*|x|=4−−|m| i
m≠0 ⇔ |x|=
4|m|−1 ≥0 ⇒ 4−|m| ≥0 ⇒
⇒ |m|≤ 4 i
m≠0 ⇔
−4≤ m< 0 v 0< m≤ 4 ⇔
m∊[−4;0) U (0;4] . ...
20 wrz 16:52
Hondziarz: A to drugie?
20 wrz 17:00
Hondziarz: PS Czy √5+2 to jest jakaś liczba do potęgi 3?
20 wrz 17:02
PW: Każda liczba jest trzecią potęgą pewnej liczby, to oczywiste. Tę akurat znam osobiście, sprawdź
20 wrz 17:28
pigor: ..., Udowodnij, że jeśli
a>0 i b>0 oraz
a+b=1 to
ab ≤ 14 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z nierówności między średnimi g ≤ a np. tak :
√ab ≤
12(a+b) /
2 i a>0 i b>0 ⇒
⇒
ab ≤ 14(a+b)
2=
14*1=
14 , przy czym
f(a=b=
12)=
fmax.= 14 ...,a to n.u.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób.
a+b=1 ⇒ b=1−a i
f(a)= ab= a(1−a)=
−a(a−1) − funkcja kwadratowa
w której wsp. przy a
2 jest −1<0
i f(
12(0+1))=
f(12)=14 − wartość największa iloczynu ab. ..
20 wrz 17:55