log
anka: Rozwiąż równanie
log4log2log3 92x−10=1/2
11 lis 09:07
anka: log4log2log3(2x−1)=1/2
11 lis 09:08
anka: jka to rozwiązać?
11 lis 09:14
Nikka: łatwo
| | 1 | |
zapisz najpierw |
| jako log o podstawie 4 czyli log4412 |
| | 2 | |
log
4log
2log
3(2x−1)=log
44
12
Z własności f. log:
log
2log
3(2x−1)=4
12
log
2log
3(2x−1)=2
teraz liczbę 2 jako logarytm o podstawie 2, spróbuj sama
11 lis 09:37
anka: już mi wyszło do końca
x=41 dzięki za pomoc
11 lis 09:53
Nikka: dokładnie

pamiętaj, aby spr. czy otrzymane rozwiązanie(a) należą do dziedziny, tu jest ok
11 lis 10:03
magda: log7(x−2)−log7(x+2)=1−log7 (2x−7)
29 lis 09:29
john2: Do Magdy:
1) Wyznacz dziedzinę.
2)
log
7(x − 2) − log
7(x + 2) = 1 − log
7(2x − 7)
| | x | |
Korzystam z loga( |
| ) = logax − logay: |
| | y | |
| | x−2 | |
log7( |
| ) = log77 − log7(2x − 7) |
| | x + 2 | |
| | x−2 | | 7 | |
log7( |
| ) = log7( |
| ) |
| | x + 2 | | 2x − 7 | |
Dalej wiesz?
29 lis 11:12