Niewymierność pierwiastka
Licealistka: Wykaż, że liczba x=
√8+2√7 +2
√7 jest liczbą niewymierną.
Proszę o jakieś wskazówki
20 wrz 12:08
Lukas: Wzory skróconego mnożenia
20 wrz 12:20
MQ: Załóżmy, że x jest wymierne i zachodzi podana równość.
x=
√8+2√7+2
√7
x−2
√7=
√8+2√7 | podnosimy obie strony do kwadratu
x
2−4
√7*x+28=8+2
√7
x
2−2
√7*(2x+1)+20=0
x
2+20=2
√7*(2x+1)
Skoro x jest wymierne, to lewa strona otrzymanego równania jest wymierna.
Ale prawa strona równania jest niewymierna.
Otrzymaliśmy sprzeczność, więc założenie, że x jest wymierne, jest fałszywe.
Zatem x jest niewymierne.
20 wrz 13:07
Licealistka: Dziękuję bardzo
20 wrz 13:20
ppb: x = √8+2√7+ 2√7 = √(1+√7)2 + 2√7 = 1 + 3√7
20 wrz 19:04