Romby
Ad: wysokosc rombu jest rowna 4,8 cm a krótsza przekątna ma długosc 6 cm. oblicz:
dlugosc dluzszej przekątnej,
sinus ostrego kąta rombu
20 wrz 11:27
Andrzej: Wskazówka:
Narysuj romb z przekątnymi i wysokością.
Krótsza przekątna i wysokość wyznaczają pewien trójkąt prostokątny. Znajdź trójkąt podobny do
niego − wykorzystaj własności przekątnych rombu.
20 wrz 12:16
Mila:

|DB|=6
WΔDEB
wΔASB:
|AS|=4
|AC|=8
a
2=3
2+4
2
a=5
====================
20 wrz 21:10
Eta:

e
2+f
2=4a
2 ⇒ f
2=4a
2−36
| | e*f | |
P= |
| P=a*h ⇒ 3f=4,8a ⇒ f=1,6a |
| | 2 | |
| | 36 | | 6 | |
2,56a2=4a2−36 ⇒ a2= |
| ⇒ a= |
| = 5 |
| | 1,44 | | 1,2 | |
to f=1,6a=8
| | 24 | |
P=3f= 24 i P=a2sinα =25sinα ⇒ 25 sinα=24 ⇒ sinα= |
| |
| | 25 | |
20 wrz 22:07