planimetria
pomoocy: Przekątna trapezu równoramiennego dzieli jego kąt ostry na kąty o miarach α i β (α−kąt miedzy
przekątną i podstawą).Wyznacz stosunek pól trójkątów, na jakie przekątna ta podzieliła trapez.
20 wrz 10:48
waldek: a− dolna podstawa
b− górna podstawa
x− długość między kątem a wysokością−przy podstawie a, natomiast przy podstawie b jest to jej
przedłużenie
(b+x)/d= sinB
(a−x)/d= cosA
b= dsinB−x
a=dcosA +x
d/x= tg(A+B)
x= d/tg(A+B)
b=dsinB− d/tg(A+B)
a= dcosA+ d/tg(A+B)
Teraz tylko podstawić do wzoru na pole trójkąta
20 wrz 13:44
pigor: ..., lub niech a,b,r − długości podstaw i ramion trapezu (a>b), to :
| | PΔACD | |
stosunek pól podziału trapezu np. s= |
| = |
| | PΔABC | |
| | 12rbsin(180o−(α+β)) | | bsin(α+β) | | b | |
= |
| = |
| = |
| =?, |
| | 12arsin(α+β) | | asin(α+β) | | a | |
ale z tw. sinusów
| b | | r | | a | | r | |
| = |
| i |
| = |
| ⇔ |
| sinβ | | sinα | | sin(180o−(2α+β) | | sinα | |
| | rsinβ | | rsin(2α+β) | | b | | sinβ | |
⇔ b= |
| i a= |
| / : stronami ⇒ |
| = |
| , |
| | sinα | | sinα | | a | | sin(2α+β) | |
| | PΔACD | | sinβ | |
zatem s= |
| = |
| . ...  |
| | PΔABC | | sin(2α+β) | |
20 wrz 15:12
waldek: Przepraszam w rozwiązaniu jest błąd.
21 wrz 11:04