KOMBINATORYKA
natasha: 5. W partii 40 monitorów 4 są uszkodzone.Wybieramy 3 monitory. Na ile sposobów można
dokonać takiego wyboru, żeby jeden z wybranych monitorów:
− nie był uszkodzony
−co najwyżej jeden z wybranych monitorów był uszkodzony
19 wrz 22:34
natasha: Proszę o pomoc
19 wrz 23:02
19 wrz 23:17
natasha: dziękuję bardzo! już teraz wiem jak to zrobić.
20 wrz 00:07
PW: Oj, nie wiesz.
W a) Lukas policzył na ile sposobów można wybrać trzy dobre. W treści zadania jest co
innego.
20 wrz 00:21
20 wrz 00:24
PW: | |
= 6  |
| |
20 wrz 00:31
Lukas:
a ile ?
| 4! | | 4! | |
| = |
| =6 ! |
| 2!(4−2)! | | 2!*2! | |
20 wrz 00:33
PW: 6•36 = 216, o to szło.
20 wrz 00:36