wielomiany
Lukas:
Może ktoś sprawdzić kilka przykładów bo nie mam odpowiedzi
D=R\{−3}
x(x+3)(x−3)<0
x∊(−3,0)suma(3,
∞) ?
19 wrz 22:11
Ajtek:
A nie odwrotnie?
19 wrz 22:14
PW: Akurat odwrotnie.
19 wrz 22:14
Lukas:
x∊(−∞,−3)suma(0,3) ?
19 wrz 22:15
Mila:

x(x+3)(x−3)<0⇔
x∊(−
∞,−3)∪(0,3)
19 wrz 22:19
Lukas:
Mogę wrzucić jeszcze kilka przykładów ?
19 wrz 22:20
Mila:
Tak, jeśli pójdę spać, to zawsze ktoś tu spojrzy.
19 wrz 22:23
Lukas:
| (x+1)(x+2) | |
| ≥0 D=R\{−3,−4} |
| (x+3)(x+4) | |
Wgl trzeba wyznaczać dziedzinę ?
(x+1)(x+2)(x+3)(x+4)≥0
x∊(−
∞.−4]suma[−3,−2]suma[−1,
∞)
19 wrz 22:27
Lukas: ?
19 wrz 22:32
Mila:
Właśnie po to masz dziedzinę, aby dobrze zaznaczyć przedziały.
−4 i −3 otwarte
Popraw.
19 wrz 22:36
PW: Trzeba, trzeba. −3 i −4 nie są rozwiązaniami, bo nie należą do dziedziny, a Ty w odpowiedzi
podajesz przedziały domknięte.
19 wrz 22:37
Lukas:
c)
x(2x
2+3x−2)(x+1)>0
| | 1 | |
x∊(−∞.−2)suma(−1,0)suma( |
| ,∞) ? |
| | 2 | |
19 wrz 22:40
Mila:
Dobrze.22:40
22:27 popraw przedziały
19 wrz 22:47
Lukas:
b) (−∞,−4)suma(−3,−2]suma[−1,∞)
19 wrz 22:49
Mila:
19 wrz 22:51
Lukas:
Masz jeszcze chwilkę ?
19 wrz 22:54
Ajtek:
Co jest Lukas?
19 wrz 23:43
Lukas:
(x+2)(x−3)(x−2)≥0
x∊[−2,2)suma[3,
∞) ?
19 wrz 23:44
Ajtek:
Daj rozwiązać
19 wrz 23:47
Ajtek:
Coś nie tak, chyba
19 wrz 23:49
Ajtek:
A może jednak ja się machnąłem? Jeszcze raz sprawdzę swoje wypociny.
19 wrz 23:51
Lukas:
źle przepisałem
−(x
2−x−6)(x−2)≤0 / (−1)
(x
2−x−6)(x−2)≥0
x∊[−2,2)suma[3,
∞)
19 wrz 23:52
Eta:
| −x2+x+6−x+2 | |
| ≤0 ⇒(2√2−x)(2√2+x)(x−2)≤0 ............... |
| x−2 | |
19 wrz 23:52
Ajtek:
Mi wychodzi x∊<−2√2;2)u<2√2;∞)
Gdzieś się walnąłem w liczeniu?
19 wrz 23:57
Ajtek:
Hej
Eta 
. Rozwiałaś moje wątpliwości, dwa razy liczyłem
19 wrz 23:58
Lukas:
jeszcze takie pytanie
czy f(1−x)−1 jest tym samym co −f(x−1)−1 ?
20 wrz 00:00
Lukas: ?
20 wrz 00:06
Ajtek:
Jakiś konkretny przykład?
20 wrz 00:08
Lukas:
nie ma konkretnego przykładu. Pytanie 00:00 ?
20 wrz 00:11
Ajtek:
Bawiąc się tylko tym co napisałeś: f(1−x)−1=f[−(x+1)−1] i tyle.
20 wrz 00:12
Lukas:
nie wiem co Ty stworzyłeś...
20 wrz 00:14
Ajtek:
Wyciągnąłem z nawiasu −

. Oczywiście bład zrobiłem w znaku.
f(1−x)−1=f[−(x
−1)−1]
20 wrz 00:17
Lukas:
Poczekam na wypowiedź Ety
20 wrz 00:19
Ajtek:
nie ma problemu, też z chęcią ją zobaczę

.
20 wrz 00:19
Lukas: up
20 wrz 22:01
Eta:
Tak jest , jak napisał Ajtek o 00:17
To co Ty napisałeś jest nieprawdą
20 wrz 22:19
Lukas:
a nie można tak
f(x)=(−x+1)−1
i robię symetrię OY przesuwam o wektror [−1.−1] ?
20 wrz 22:20
Lukas:
?
21 wrz 23:20
Eta:
Można
21 wrz 23:42
Lukas:
Dziękuję. Teraz nie wstawiam tak dużo zadań bo mam drobne problemy z internetem ale to nie
znaczy, że leniuchuję
21 wrz 23:44
Eta:
21 wrz 23:49
5-latek: Tez CI zrywa polaczenia ?
Powiem CI ze od kiedy neostrada to orange to tak sie dzieje
Wymienilem juz 2 rutery system i kabel do internetu i nic sie praktycznie nie zmienilo
Bede dzowinil do nich czesciej moze obniza rachunki jak koledze
21 wrz 23:49
Lukas:
nie mam jeszcze aktywacji i dlatego
21 wrz 23:50