prawdopodobieństwo geometryczne
arli28: W kwadrat wpisano trójkąt tak, że podstawa trójkąta jest podstawą kwadratu, a trzeci
wierzchołek dzieli przeciwległy bok kwadratu na połowy. W trójkąt ten wpisano koło. We wnętrzu
kwadratu pojawia si losowo punkt M. Zakładając, że prawdopodobieństwo pojawienia się punktu M
w dowolnym obszarze należącym do kwadratu zależy jedynie od miary tego obszaru, obliczyć
prawdopodobieństwo, że punkt pojawi się w kole.
19 wrz 22:04
Eta:

|Ω|= P(kwadratu)= a
2
| | a2 | | a | | a2 | |
h=a b=√a2+ |
| = |
| √5 , P(Δ)= |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 2P(Δ) | | a2 | | a | |
|A|=P(koła)= πr2 , r= |
| = |
| = |
| (√5−1) |
| | 2b+a | | a√5+a | | 4 | |
| | πa2 | |
P(koła)= ...... |
| (3−√5) |
| | 8 | |
| | P(koła) | | π | |
P(A)= |
| = ....... = |
| (3−√5) |
| | P(kwadratu) | | 8 | |
19 wrz 22:50