Zadanie w zasadzie jest nie do końca obliczalne, bo nie znamy rozmiarów parkietu, a jego
zewnętrzny brzeg nie bierze udziału w zabawie, za takich wyjątkiem fragmentów, jak zaznaczony
na zielono.
Można jednak wyliczyć to w przybliżeniu, jeśli założymy, że parkiet jest dużo większy niż
wymiary płytki, a promień monety jest z kolei dużo mniejszy od jej wymiarów.
Wtedy:
| Pole pasków obrzeży | ||
Prawdopodobieństwo= | = | |
| Pole całości parkietu |
| Pole czarnego − Pole czerwonego | ||
= | ||
| Pole czarnego |