Geo. Analityczna
Matematyka z nazwy : Wyznacz współrzędne punktów A i B leżacych na prostej y=3/4x +2, jeśli odcinek AB ma długość
10, a jego środkiem jest punkt S(12,11)
chodzi mi głównie o obliczanie tego ?
√3*1/4x2 −63x −313 =5
zapomniałem jak to się liczy
19 wrz 20:21
Matematyka z nazwy : up
19 wrz 20:30
RM.88:
Najpierw założenie. Liczba nieujemna pod pierwiastkiem a później do kwadratu obustronnie.
19 wrz 20:36
Matematyka z nazwy : Boże nie pamiętam jak to się wszytko liczyło. Nie moglibyście mi po prostu wysłać ?
19 wrz 20:40
PW:
(x−12)
2 + (y−11)
2 = 5
2
x
2−24x+144+y
2−22y+121 = 25
x
2−24x+y
2−22y+240 = 0,
| | 3 | | 3 | |
x2−24x + ( |
| x+2)2 − 22( |
| x+2) +240 = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 9 | | 33 | |
x2−24x + |
| x2 +3x + 4 − |
| x − 44 + 240 = 0 |
| | 16 | | 2 | |
| | 25 | | 75 | |
|
| x2 − |
| x + 200 = 0 |
| | 16 | | 2 | |
x
2 − 24x + 128 = 0
Δ = 64
nudne
19 wrz 20:55
PW: A, oczekujesz gotowego rozwiązania? Już prawie − wyliczyć z tego dwie możliwe x, powiedzmy x1
i x2, a potem każdą z nich podstawić do równania prostej, aby wyliczyć odpowiednie y1 i y2.
Szukane punkty to (x1,y1) i (x2,y2).
19 wrz 20:58
Matematyka z nazwy : a to moje działanie było złe ?
19 wrz 21:05
Eta:
19 wrz 21:09
PW: Trudno się domyślać co liczyłaś i jak.
Eta była uprzejma zrobić rysunek, który ilustruje
domniemany sposób liczenia: szukane punkty (x,y) należą jednocześnie do okręgu o środku S =
| | 3 | |
(12,11) i promieniu 5 i do prostej o równaniu y = |
| x+2. Tak też to zrealizowałem nie |
| | 4 | |
szukając błedu w Twoich rachunkach.
Pewnie można to zrobić prościej, ale chciałem się domyślić (po pierwiastku), że tak chciałaś to
liczyć.
19 wrz 21:20
Matematyka z nazwy : Sam to wyliczyłem
z tego
√(12−x)2+(11−y)2=5
a wiem , że :
y=3/4x+2
(i to podstawiam tam wyżej )
19 wrz 21:29
PW: No to szukaj błędu, bo ja robiłem właśnie tak samo. Może najpierw sprawdź, gdzie ja popełniłem
błąd.
19 wrz 21:34
Matematyka z nazwy : pierwiastka brakuje przecie
19 wrz 21:36
PW: W takiej sytuacji dawniej mawiałem:
− To ja już nie chcę tych pieniędzy, nie będę Ci udzielał korepetycji.
A teraz już nie udzielam korepetycji, bo młodsi są lepsi.
19 wrz 21:41