logarytmy
Blue: Wiemy, że log
203=a oraz log
205=b. Uzasadnij, że log
308=3(1−a−b)
A więc log
308= 3log
302, musimy wykazać, że 1−a−b = 3log
302.Próbowałam to liczyć i
| | 4 | |
wyszło mi 1−a−b = log20 |
| .. Mogłby ktoś to wytłumaczyć   |
| | 3 | |
19 wrz 20:20
Blue: sorry, musimy wykazać, że 1−a−b=log302 * literówka xd
19 wrz 20:21
Tadeusz:
... to może zapisz raz jeszcze to zadanie (podstawy)
19 wrz 20:50
Mila:
To nie jest prawdziwa równość. Sprawdź, czy dobrze przepisałaś.
19 wrz 20:52
19 wrz 20:55
Blue: czyli równość log
308=3(1−a−b) jest nieprawdziwa

ale tak jest w książce

a= log
203
b=log
205
20 wrz 08:10
Kacper: 3(1−log
203−log
205)=3(1−(log
203+log
205))=3(1−log
2015)=3(log
2020−log
2015)=
Nie wygląda to na log
308
20 wrz 08:55
Blue: Czyli mam rozumieć, że to zadanie jest niepoprawne i wykreślić je? Ale przynajmniej dobrze
kombinowałam
20 wrz 12:28