Wyznacz macierz odwrotną
Karol:

Wyznacz macierz odwrotną do A w Z
13. Nie wiem o co chodzi z tym Z
13..
19 wrz 19:58
Kacper: To podstawy algebry są
19 wrz 20:01
Trivial:
Z
13 to zbiór liczb całkowitych z arytmetyką modularną (modulo 13). W tej arytmetyce nie
rozróżniamy przykładowych par liczb: 15 i 2, 19 i 6, −1 i 12. Inny przykład:
5*6 = 30 = 4
Trzeba znaleźć taką macierz A
−1, żeby:
19 wrz 20:23
Trivial:
detA = −20 + 12 = −8 = 5
55
−1 = 1 → 5
−1 =
odgadujemy= −5 = 8 (bo 5*5 = 25 = −1)
Zatem:
19 wrz 20:45
Trivial: miało być 5*5−1 = 1 → ...
19 wrz 20:46
Karol: Czyli co? robimy 13 − detA=8, wtedy odwracamy macierz A i mnożymy razy 8 i wtedy modulo 13?
20 wrz 21:43
Trivial:
A
−1 = (detA)
−1 (A
D)
T
dla 2×2 mamy:
Gdzie x
−1 oznacza taką liczbę, że x*x
−1 = 1.
21 wrz 00:30