matma
Blue: Uzasadnij, że liczba (5−3√2)*√43+5√72 jest liczbą naturalną.
19 wrz 19:56
sushi_gg6397228:
zwijaj liczbe pod pierwiastkiem do (a+b)2
19 wrz 19:59
Piotr 10: √43+5√72 = √(5+3√2)2
19 wrz 20:01
Piotr 10: Musisz od razu wpaść na to.
Ma to być liczba naturalna, a więc musisz pozbyc się pierwiastka
Więc od razu patrzymy co dzieję się dla 5+3
√2 i zgadza sie
19 wrz 20:02
Kacper: Blue ostatnio mnie zaskakujesz negatywnie
19 wrz 20:03
Blue: Czyli ta liczba wynosi 7
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dzięki
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Kacper, dlaczego?;c
19 wrz 20:09
Lukas:
Bo nie umiesz wzorów skr. mnożenia. Dlatego
19 wrz 20:12
Blue: Przecież je znam
![](emots/2/jezyk2.gif)
Po prostu tego nie zauważyłam, że tutaj można akurat je zastosować...
19 wrz 20:27
Saizou :
można też odwrotnie, znaczy się wciągnąć wyrażenie przed pierwiastkiem pod niego
(5−3√2)•√43+30√2=
√(5−3√2)2•(43+30√2)=
√(43−30√2)•(43+30√2)=
√49=7
19 wrz 20:55
Eta:
19 wrz 20:58
Mila:
Jaki sprytny nasz
Saizou
19 wrz 21:27
PW: Ja też przyklaskuję, „wciąganie za obraz” o wiele łatwiejsze niż domyślanie się, co jest pod
pierwiastkiem.
19 wrz 21:50
Blue: Saizou Twój sposób lepszy, bo nie trzeba na nic "wpadać"
20 wrz 08:49
5-latek: Przy mnozeniu to pewnie ze lepszy
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A co jak trzeba bedzie dodawanie i trzeba "wpasc"
Umiesz to zrobic ?
20 wrz 09:44
taak_nie)wiem: jest na to jakis sposob czy trzeba tak zgadywac ?
26 paź 18:28
PW: Nic nie trzeba zgadywać. Można po chamsku
x = (5−3√2)√43+5√72
podnieść stronami do kwadratu, uzyskamy
x2 = (5−3√2)2(43+5√72)
x2 = (25−30√2+18)(43+30√2)
x2 = (43−30√2)(43+30√2)
x2 = 432 − 1800
x2 = 1849 − 1800
x2 = 49
x = 7 (bo x>0, gdyż 5 − 3√2 > 0)
26 paź 18:45
abcd: nawet powiem ze proste takie pierwiastki robi sie w pamieci .
Po co wyciagasz posty ktore maja 5 lat ? Nie mozesz nowego napisac ?
26 paź 18:49
Sd: ✓36+³√27=
16 maj 21:17