Kolejność przerabianego materiału
Ciekawska: Logiczna kolejność
Witajcie,
mam dość nietypową prośbę. Otóż, zostało kilka dni do rozpoczęcia kolejnego roku akademickiego
i aby czasu tego do końca nie zmarnować, chciałabym przybliżyć sobie odrobinę zagadnienia
związane z matematyką. Nie ukrywam, że chciałabym skorzystać z kursów dostępnych już w sieci,
więc działami, nie zamierzam przerabiać wszystkich, a jedynie potrzebne, przy czym pod ręką
mam takie:
1) Całki nieoznaczone
2) C. oznaczone
3) C. wielokrotne
4) Funkcje wielu zmiennych
5) Geometria analityczna
6) Granice
7) Liczby zespolone
8) Macierze
9) Pochodne
10) Prawdopodobieństwo
11) Równania różniczkowe
12) Statystyka
13) Szeregi.
Na jakieś 60% jestem przekonana, że będziemy przerabiać na samym początku liczby zespolone. Czy
jest sens, żeby zacząć od nich, czy raczej wypadałoby zacząć od czegoś innego, inaczej utknę
na początku?
W każdym razie, byłabym wdzięczna za wypisanie przynajmniej 3 numerków (w domyśle kursów),
które powinnam przerobić (bo mam aż 9 dni!)
Dziękuję i pozdrawiam.
19 wrz 18:48
marek: z tego co wypisalas to granice sobie przerob na poczatek, a potem zerknij do pochodnych
macierze i zespolone tez nie zaszkodza, ale np pierwszych 4 punktow albo rownan rozniczkowych
to nawet nie ruszaj moim zdaniem
19 wrz 18:54
Ciekawska: Teoretycznie miałam już 1,2,4,6,8,9, część 10, 13 i statystykę jako osobny przedmiot. Ale
ostatni raz dotykałam matematyki 1,5 roku temu, więc to było dawno i nieprawda.

Czy to coś zmienia w holistycznym spojrzeniu na mój problem? Czy po prostu najpierw granice,
potem pochodne, (macierze jakoś w miarę pamiętam, bo się często przewijają i nie chcą
odczepić), a następnie zespolone?
Więc nie potrzebuję tych wszystkich złych i brzydkich całek do zespolonych?
19 wrz 18:59
marek: to wiekszosc rzeczy juz mialas to jestes zorientowana

w takim razie mozesz raczej sobie spokojnie zaczac od zespolonych, po prostu sadzilem ze zwykle
na pocczatku sa granice, a pochodne to taka troche podstawa dlatego to Ci zaproponowalem
19 wrz 19:32
Ciekawska: To, że kiedyś coś widziałam, a nawet zdałam, nie znaczy, że to umiem, ale skoro da się tak od
środka, to ja narzekać nie będę.
Ogromnie dziękuję, Marku.
19 wrz 19:35