Jesli D jest obszarem ograniczonym krzywymi:
pomocy :): Jesli D jest obszarem ograniczonym krzywymi:
y=lnx, y=1, x=1, to jego pole jest rowne:
|D|=
prosilbym krok po kroku, a i jeszcze rysunek
Dziekuje
19 wrz 18:25
Mila:

y=1
y=lnx
lnx=1⇔x=e
P=
1∫
e[1−ln(x)] dx=
Poradzisz sobie dalej?
19 wrz 19:02
pomocy :): chyba nie, a skad wzielo sie to e?
19 wrz 19:04
pomocy :): tzn dalej trzeba calke policzyc, tak?
19 wrz 19:05
pomocy :): i dlaczego 1−lnx,?
i dlaczego to e jest na gorze a 1 na dole?
19 wrz 19:08
Mila:
Wogóle to miałeś na zajęciach całki oznaczone?
Liczysz pole zacieniowanego obszaru
rozwiązujesz równanie lnx=1 , aby mieć punkt przecięcia prostej y=1 i krzywej y=lnx
Z definicji logarytmu
lnx=1⇔e1=x stąd x=e
Granice całkowania po x, od x=1 do x=e
19 wrz 19:20
19 wrz 19:25
pomocy :): a nie powinno byc tam ln(x) − 1?
19 wrz 19:34
Kacper: Nie bo liczysz pole między wykresami.
19 wrz 20:05