prawdopodobieństwo
arli28: Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 3 napisanych losowo cyfr jest jedno powtórzenie.
19 wrz 17:16
MQ: Wszystkich trójek losowo napisanych jest 103
Wszystkich trójek z powtórzeniem jest tyle samo co dwójek nie powtórzonych (10*9) razy 2, bo
powtórzyć możesz dowolną cyfrę z tej dwójki.
W końcu:
P=10*9*2/103=18/100=0,18
19 wrz 17:42
arli28: dzk
19 wrz 17:54
marek: | | | |
z tym ze dwojek niepowtorzonych jest | =45 czyli ostatecznie 9/100 |
| | |
19 wrz 18:19
PW: Dwójek bez powtórzeń jest niewątpliwie 45 (jeżeli nie uwzględniamy kolejności). Popatrzmy na
wszystkie możliwości uporządkowań dla dwójki {2,7} , do której dołączymy jedną z cyfr jako
trzecią:
– dwie siódemki, dwójka zajmuje trzy możliwe pozycje:
(2,7,7), (7,2,7), (7,7,2)
– dwie dwójki, siódemka zajmuje trzy możliwe pozycje:
(2,7,2), (7,2,2), (2,2,7).
Proponuję więc "krakowskim targiem" liczbę zdarzeń sprzyjających
19 wrz 20:08
arli28: ok
19 wrz 21:08
Mila:
wybór dwóch cyfr
wybór cyfry powtarzającej się
permutacja z powtorzeniami
19 wrz 21:47
Ben Akiba: Teraz chłopie rzuć monetą i wylosuj prawidłowa odpowiedź , jakie masz prawdopodobieństwo
sukcesu ?
19 wrz 22:31
MQ: Czły problem sprowadza się do tego, czy patrzymy na kolejność wypisywanych cyfr (traktujemy je
jako ciąg), czy nie (traktujemy je jako zbiór).
1. Wynik
PW i
Mili jest ten sam −− zakładają kolejność wypisywanych cyfr w ciągu.
2. Wynik
marka zakłada losowanie jako zbiór.
3. Mój wynik jest w rozumowaniu niekonsekwentny, więc należy go odrzucić.
Wybór w zasadzie jest więc bardzo prosty i nie trzeba rzucać monetą

−− trzeba się jedynie
zdecydować, jak traktujemy wybieranie cyfr i być w tym konsekwentnym, czyli wybrać 1. lub 2.
19 wrz 23:45
MQ: "Czły" oznacza tu oczywiście "cały", a nie "czuły", jak niektórzy mogliby sądzić
19 wrz 23:54
Ben Akiba: czyli na dwoje babka wróżyła

a do tej wróżby wystarczy moneta
i to miałem na myśli lub treść zadania musi być precyzyjna
20 wrz 07:19
marek: tutaj dobry bedzie wynik Mili i PW
Mozna zaczac tak jak MQ od obliczenia wszystkich kombinacji−103
Nastepnie
ilosc mozliwosci ze wszystkie cyfry sa takie same−10(2 powtorzenia)
ilosc mozliwosci ze wszystkie cyfry sa inne−10*9*8(bez powtorzen)
i teraz przez dopelnienie liczymy mozliwosci ze jest jedno powtorzenie
103−10−10*9*8=1000−10−720=270
20 wrz 09:52
Kacper:
Treść zadania jak dla mnie jest nieprecyzyjna.
20 wrz 10:12
arli28: prawidłowa odpowiedź wg podręcznika to 0,27
20 wrz 13:58
Kacper: Czyli autor traktuje napisane cyfry jako trójki uporządkowane
20 wrz 14:43