rachunek prawdopodobieństwa
ojacie: 20 osób − 10 kobiet i 10 mężczyzn siada w 10 dwuosobowych ławkach. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że:
a) w pierwszych pięciu ławkach usiądą same kobiety?
b) w każdej ławce usiądzie jedna kobieta i jeden mężczyzna?
19 wrz 14:44
Kacper: ojacie
19 wrz 14:51
kochanus_niepospolitus:
wskazówka −−− pomyśl sobie, że to miejsca wybierają sobie 'siadającego' a nie 'siadający'
miejsce.
19 wrz 14:52
ojacie: sensie, że:
a) każda ławka wybiera sobie po kolei dwie kobiety
| | | | | |
razy to samo z mężczyznami? |
| |
b) myślałam, że kobiety można usadzić na 10 sposobów i mężczyzn dołożyć do tego na jeden, ale
to chyba tak nie działa, prawda?
i dziękuję za odpowiedź oczywiście!
19 wrz 15:02
mechanik: albo może jednak inaczej
czy to będzie tak?
a) 10!15!/20!
b) Ω=20!
A=10!10!2
10
P(A)=0,0056
BAAARDZO PROSZĘ O POMOC
19 wrz 22:59
PW: Jeżeli nie odróżniamy innych cech ludzi poza płcią, to przestrzeń zdarzeń elementarnych jest
20−elementową permutacją, której 10 elementów jest jednakowych i drugie dziesięć innych, ale
też między sobą jednakowych,
Zdarzenie K − "w pierwszych 5 ławkach same kobiety" to jedno ze zdarzeń elementarnych:
(k,k,k,k,k,k,k,k,k,k,m,m,m,m,m,m,m,m,m,m).
| | 1 | | 10! 10! | | 2·3·4·5·6·7·8·9·10 | |
P(K) = |
| = |
| = |
| = |
| | |Ω| | | 20! | | 11·12·13·14·15·16·17·18·19·20 | |
| | 5·6·7·8·9 | | 7·9 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| = |
| | 11·13·14·15·16·17·18·19 | | 11·13·14·17·18·19 | | 4·11·13·17·19 | |
20 wrz 00:11