rozw w liczbach rzeczywistych...
abelard: | | x+y+z | |
Rozwiazac w liczbach rzeczywistych rownanie √x−2 + √y + √z−1= |
| |
| | 2 | |
Help...
19 wrz 14:40
Kacper: z jakiego to konkursu?
19 wrz 14:52
abelard: Z 23 konkursu matematycznego marszałka z 26 paź. 2007 etap powiatowy
19 wrz 14:57
abelard: Marszala *
19 wrz 14:59
zombi: Wzory skróconego mnożenia
⇔
x+y+z = 2√x−2 + 2√y + 2√z−1
⇔
x − 2√x−2 + y − 2√y + z − 2√z−1 = 0
⇔
(√x−2−1)2 + (√y−1})2 + (√z−1−1)2 = 0
Odp. x=3 y=1 z=2
19 wrz 15:07
abelard: Dziekuje
19 wrz 16:32