przekształcenie liniowe
marcin: proszę o pomoc w zadaniu. sprawdź czy przekształcenie jest liniowe T:R2→R2
T(x1,x2)=(2x1−x2, 4x2)
19 wrz 14:20
Kacper: definicja brzmi?
19 wrz 14:27
MQ: Niech u,v∊R2
Sprawdzasz czy:
1. T(αu)=αT(u)
2. T(u+v)=T(u)+T(v)
Jeśli tak, to T jest liniowe.
19 wrz 14:28
marcin: T(x1,x2)=(2x1−x2, 4x2)
L=T(x+y)=T(x1,x2)+(y1,y2)= T(x1+y1,x2+y2)=(2(x1+y1) − x2+y2, 4(x2+y2) .....
P=T(x)+T(y)=T(x1,x2)+T(y1,y2)=(2x1−x2,4x2) + (2y1−y2, 4y2) ....
sprawdzi ktoś czy to jest dobrze?
19 wrz 16:17