prosta i okrag
dupka: oblicz wzajemne polozenie prostej i okręgu;
−3x+y−6=0 (x−1)2+(y+4)2=49
19 wrz 13:06
J:
Oblicz odległość środka okręgu od prostej i porównaj z promieniem..
19 wrz 13:07
Eta:

Położenia okręgu i prostej
nie oblicza się tylko
określa
rysujesz
okrąg :
S(1,−4) r=7
i prostą
y= 3x+6
19 wrz 13:12
Eta:
A przy okazji zmień
nick
19 wrz 13:13
PW: Masz już dwa sposoby − obliczenie odległości środka i rysunkowy. Trzeci sposób − "siłowy" −
rozwiązać układ równań
| | ⎧ | y = 3x + 6 | |
| | ⎩ | (x−1)2+(y+4)2 = 49 |
|
−jeżeli nie ma rozwiązań, to prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych. Jeżeli jest jedno
rozwiązanie − prosta jest styczna do okręgu. Jeżeli są dwa rozwiązania − prosta przecina okrąg
w 2 punktach.
19 wrz 13:24
Eta:
19 wrz 13:25
MQ: @Eta
Skoro gościowi o uroczym nicku dupka odpowiadasz (rozwiązujesz zadanie) Ty, J i
PW, to jego nick jest OK.
Ja na przykład ludzi, którzy nie trzymają się pewnych zasad (nieprzyzwoite wpisy, nietrzymanie
się zasad hierarchii działań, niechlujne wpisy) po prostu nie zauważam.
19 wrz 13:31
J:
....podpisuję się pod tym ..

.. .szczerze.... nie zwróciłem uwagi na
nick
19 wrz 13:33
PW: A teraz podam sposób, który tygrysy lubią najbardziej – sposób dla leniwych.
Wiadomo, że jeżeli współrzędne punktu P = (x0,y0) spełniają nierówność
(x0−1)2 + (y0+4)2 < 49,
to punkt ten należy do wnętrza rozpatrywanego koła.
Niech na przykład P=(−2,0).
(−2−1)2 + (0+4)2 = 25 < 49
− punkt ten należy do wnętrza koła.
Jednocześnie jego współrzędne spełniają równanie prostej −3x +y − 6 = 0:
−3·(−2) + 0 − 6 =0.
Pokazaliśmy w ten sposób, że na prostej istnieje punkt należący do wnętrza koła.
Wniosek: prosta i okrąg mają dwa punkty wspólne.
19 wrz 13:45
MQ: Drobny kamyczek do ogródka

Cienkość metody "dla leniwych" polega na tym, że trzeba wiedzieć (!) jaki punkt wybrać, czyli
przynajmniej zrobić sobie rysunek.
19 wrz 13:52
PW: Ja to widzę, zawsze zaczynam takie próby od liczb całkowitych.
Cienkość metody polega na tym, że mało kto odpowie rzeczowo na pytanie:
– A skąd wiadomo, że prosta przechodząca przez punkt wewnętrzny koła ma dwa punkty wspólne
z okręgiem?
19 wrz 15:42