matematykaszkolna.pl
prosta i okrag dupka: oblicz wzajemne polozenie prostej i okręgu; −3x+y−6=0 (x−1)2+(y+4)2=49
19 wrz 13:06
J: Oblicz odległość środka okręgu od prostej i porównaj z promieniem..
19 wrz 13:07
Eta: rysunek Położenia okręgu i prostej nie oblicza się tylko określa rysujesz okrąg : S(1,−4) r=7 i prostą y= 3x+6
19 wrz 13:12
Eta: A przy okazji zmień nick
19 wrz 13:13
PW: Masz już dwa sposoby − obliczenie odległości środka i rysunkowy. Trzeci sposób − "siłowy" − rozwiązać układ równań
  y = 3x + 6 
(x−1)2+(y+4)2 = 49
−jeżeli nie ma rozwiązań, to prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych. Jeżeli jest jedno rozwiązanie − prosta jest styczna do okręgu. Jeżeli są dwa rozwiązania − prosta przecina okrąg w 2 punktach.
19 wrz 13:24
Eta: emotka
19 wrz 13:25
MQ: @Eta Skoro gościowi o uroczym nicku dupka odpowiadasz (rozwiązujesz zadanie) Ty, J i PW, to jego nick jest OK. Ja na przykład ludzi, którzy nie trzymają się pewnych zasad (nieprzyzwoite wpisy, nietrzymanie się zasad hierarchii działań, niechlujne wpisy) po prostu nie zauważam.
19 wrz 13:31
J: ....podpisuję się pod tym ..emotka .. .szczerze.... nie zwróciłem uwagi na nick
19 wrz 13:33
PW: A teraz podam sposób, który tygrysy lubią najbardziej – sposób dla leniwych. Wiadomo, że jeżeli współrzędne punktu P = (x0,y0) spełniają nierówność (x0−1)2 + (y0+4)2 < 49, to punkt ten należy do wnętrza rozpatrywanego koła. Niech na przykład P=(−2,0). (−2−1)2 + (0+4)2 = 25 < 49 − punkt ten należy do wnętrza koła. Jednocześnie jego współrzędne spełniają równanie prostej −3x +y − 6 = 0: −3·(−2) + 0 − 6 =0. Pokazaliśmy w ten sposób, że na prostej istnieje punkt należący do wnętrza koła. Wniosek: prosta i okrąg mają dwa punkty wspólne.
19 wrz 13:45
MQ: Drobny kamyczek do ogródka emotka Cienkość metody "dla leniwych" polega na tym, że trzeba wiedzieć (!) jaki punkt wybrać, czyli przynajmniej zrobić sobie rysunek.
19 wrz 13:52
PW: Ja to widzę, zawsze zaczynam takie próby od liczb całkowitych. Cienkość metody polega na tym, że mało kto odpowie rzeczowo na pytanie: – A skąd wiadomo, że prosta przechodząca przez punkt wewnętrzny koła ma dwa punkty wspólne z okręgiem?
19 wrz 15:42