Całka potrójna; ekstrema;zagadnienie początkowe; różniczka
Pomocy research: 1. Przy pomocy całki potrójnej obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
x2 + y2 + z2 =2
z2 = x2 + y2
2. Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji:f(x, y) = xy2 − x2y + 5y
3. Wyznaczyć rozwiązanie zagadnienia początkowego: , xy'= 3y − 2x ; y(1)=2
4. Rozwiązać równanie różniczkowe liniowe rzędu drugiego:
y'' + 4y' + 4y =2x2
Do wyznaczania całki szczególnej użyć metody przewidywania.
19 wrz 09:44
J:
2) Policz pochodne cząstkowe.
3) Podziel obustronnie przez x ... i dostaniesz równanie różniczkowe jednorodne ....
19 wrz 10:58
Pomocy research: Ok, dzięki za 3.

Zależy mi jeszcze na 1 najbardziej
19 wrz 11:40
pomoc research: A mógłbyś bardziej rozpisać to 3, bo:
xy'= 3y − 2x dziele przez x
y'=3y/x−2 u=y/x
y'=3u−2 Całkuje?
y=3/2*uy−y + C ? Coś nie tak..
19 wrz 13:12