granica funkcji
Patryk:
x→2
Nie wiem jak pomnożyć żeby otrzymać a
2−b
2 w liczniku ?
18 wrz 23:12
Patryk:
?
18 wrz 23:27
patryk: >?
19 wrz 11:10
ICSP: a = √x3 − 3x2 + 4 , b = x−2
19 wrz 11:10
patryk:
czyli mianownik
(x2−4)(√x3−3x2+4+x+2} ?
19 wrz 11:18
ICSP: nie
a+b = ...
19 wrz 11:19
patryk: ...x−2 ?
19 wrz 11:24
ICSP:
19 wrz 11:25
patryk:
a licznik (√x3−3x2+4−(x−2))(√x3−3x2+4+(x−2))
19 wrz 11:36
19 wrz 11:37
patryk:
Dziękuję po raz kolejny
19 wrz 11:49
ICSP: Wyszło ?
19 wrz 11:50
patryk:
Właśnie nie wyszło
19 wrz 11:50
ICSP:
19 wrz 11:52
19 wrz 11:55
ICSP: najpierw tamta
19 wrz 11:56
19 wrz 11:57
patryk:
\w tamtym granica nie istnieje tak mi wyszło ?
19 wrz 11:57
ICSP:
19 wrz 11:59
patryk:
to teraz jak tą 11:55 ?
19 wrz 12:02
ICSP: Twoje podejrzenie ? Granica istnieje czy nie istnieje ?
19 wrz 12:05
patryk:
Chyba istnieje ?
Pierwszy raz robię przykład tego typu.
19 wrz 12:19
ICSP: Niestety nie istnieje.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Weź ciągi : ( |
| , |
| ) oraz ( |
| ; 0) |
| | n2 | | n | | n | |
19 wrz 12:22
patryk:
(x,y)→(0,0)
| x2y | |
| też nie istnieje ? |
| x2+y2 | |
19 wrz 12:25
ICSP: | x2y | |
| istnieje i wynosi 0 |
| x2 + y2 | |
19 wrz 12:26
ICSP: | | x2y | | x2y | | x | |
0 ≤ | |
| | ≤ | |
| | = | |
| | |
| | x2 + y2 | | 2xy | | 2 | |
z twierdzenia o trzech ciągach ...
19 wrz 12:27
patryk:
| x2y | |
| jak to rozpisać ? |
| (x+y)2−2xy | |
19 wrz 12:27
patryk:
Ok
19 wrz 12:28