Zbiory
bezendu:
Zbiory
A=(0,5)
B=[0,7]
Ac Bc AΔB ?
18 wrz 21:30
bezendu:
to c to dopełnienie ? A ten trójkąt ?
18 wrz 21:45
5-latek: To chyba bedzie roznica symetryczna , ale niech jeszce sie ktos lepiej znajacy wypowie
18 wrz 21:50
Kejt: tak, c to dopełnienie.. ale ten trójkąt to pierwszy raz na oczy widzę w zbiorach...
18 wrz 21:51
bezendu:
To widocznie mało widziałaś jeszcze

bez urazy
18 wrz 21:53
Kejt: całkiem możliwe, nie studiuję matematyki
18 wrz 21:56
Hajtowy: Delta! xd
18 wrz 21:57
bezendu:
Ja też nie

Zwykłe zadanie z listy dla studentów politechniki.
18 wrz 21:57
Kejt: a widzisz, u mnie takich cudów nie było.. a miałam matmę dyskretną, analizę, algebrę..
18 wrz 21:58
bezendu:
Mila,
Eta drogie Panie pomocy ?
18 wrz 22:07
18 wrz 22:08
PW: Wystarczy w nieocenionej Wikipedii znaleźć hasło różnica symetryczna zbiorów.
18 wrz 22:09
bezendu:
Ale jak to wyznaczyć ? Możesz pokazać na tym przykładzie ?
18 wrz 22:09
18 wrz 22:10
Kejt:

czyli AΔB = 0 u [5;7]
wg mnie.
18 wrz 22:14
bezendu:
Niestety nie mam odpowiedzi żeby sprawdzić, ale dziękuję za pomoc.
18 wrz 22:16
bezendu:
Też mi tak wyszło

[5,7]∪{0}
18 wrz 23:00
Mila:

Różnica symetryczna zbiorów A i B. To inny znaczek znam , ale nie ma na klawiaturze.
AΔB=(A\B)∪(B\A) albo
AΔB=(A∪B)\(A∩B)
18 wrz 23:12
bezendu:
Mila możesz spojrzeć jeszcze na zadanie 1.9 ?
18 wrz 23:14
18 wrz 23:14
PW: ÷ Alt0247 z klawiatury numerycznej przy włączonym NumLock
18 wrz 23:30
Mila:
Wyznaczyć wszystkie podzbiory zbioru {◯, △, □} .
Z czym masz problem.
Dany zbiór ma 3 różne elementy⇔wszystkich podzbiorów będzie 23=8
{Φ},{O},{△}, {□},
{O,△},{O,□}, {△,□},
{◯, △, □}
18 wrz 23:32
bezendu:
Co jest podzbiorem tego zbioru ?
18 wrz 23:33
Mila:
Dziękuję PW. Próba nie powiodła się.
18 wrz 23:36
Mila:
Wypisane masz wszystkie podzbiory podanego zbioru.
18 wrz 23:37
bezendu:
Nadal nie wiem ?
Wypisałaś element tego zbioru i to jest podzbiór ?
18 wrz 23:39
Mila:
Jeżeli masz 3 elementy i miałbyś wybrać to na co masz ochotę, to takie masz możliwości.
Nie wybierasz nic, albo
wybierasz tylko kółko,
itd.
18 wrz 23:43
PW: 1. Włączamy NumLock
2. Wciskamy i trzymamy cały czas lewy Alt
3. Wstukujemy na klawiaturze numerycznej 0247
4. Zwalniamy Alt.
Znak stopnia: Alt0176 45°
18 wrz 23:44
bezendu:
Ok, dziękuję zrozumiałem. Dobranoc.
18 wrz 23:44
Mila:
Dobranoc
18 wrz 23:51
Trivial: Milu, masz błąd. {∅} nie jest podzbiorem zbioru {◯, △, □}. Za to ∅ już tak.
19 wrz 09:34
Mila:
Dziękuję Trivial, kiepsko u mnie z zapisami.
19 wrz 15:28
bezendu:
A odnośnie ilości podzbiorów, to jest jakiś wzór na to ?
19 wrz 20:29
Trivial: bezendu, 2n?
19 wrz 20:30
bezendu:
A jeśli zbiór ma 4 elementy to 3n itp ?
19 wrz 20:47
Trivial: Nie, to 2
4. Tu jest tylko n − liczba elementów zbioru.
19 wrz 20:48
Trivial:
Zresztą, to jest po prostu
Łatwo udowodnić że ta suma równa jest 2
n.
19 wrz 20:50
bezendu:
To jest proste dla studenta n−tego roku a nie ''pierwszaka''
Dziękuję.
19 wrz 20:58
Trivial: bezendu, dowód miałem na pierwszym wykładzie z analizy, więc to jest proste.

Wystarczy
wykorzystać wzór Newtona na (a+b)
n i podstawić a = b = 1.
19 wrz 21:05
bezendu:
19 wrz 21:09
Mila:
W LO też podaje się ten dowód w klasach o rozszerzonym profilu.
Jest też ciekawy dowód opisowy.
19 wrz 21:12
bezendu:
Ja byłem na podstawie, ale nawet na R nie było tego dowodu
19 wrz 21:14
Mila:
Wszystko zależy od nauczyciela.
Może chciałbyś kilka zadań do zastosowania wzoru Newtona?
19 wrz 21:17
Mila:
Zadania proste, z dawnej II klasy LO.
19 wrz 21:20
bezendu:
Chętnie ale jutro, dziś robię algebrę z listy PWr
I jednym zdaniem to kosmos
19 wrz 21:21
Trivial: Co przerabiasz?
19 wrz 21:22
19 wrz 21:23
Mila:
Napisz ten "kosmos." Z której listy i nr zadania.
19 wrz 21:24
bezendu:
Na razie czytam teorię i sam próbuję robić bez pomocy, w końcu na studiach jest się samoukiem.
19 wrz 21:27
Mila:
Są ćwiczenia i tam dobrzy asystenci wyjaśniają, jesli studenci wiedzą o co pytać.
19 wrz 21:28
bezendu:
Mam jeszcze dwa tygodnie, zawsze coś zrobię przez ten czas
19 wrz 21:29
Trivial: Ale słodkie zadanka.
19 wrz 21:32
bezendu:
Szkoda, że nie ma odpowiedzi do nich.
19 wrz 21:33