Dany jest czworokąt ABCD wpisany w okrąg
Kapi: Dany jest czworokąt ABCD wpisany w okrąg. Wyznacz dł. boku |BC| wiedząc, że: |AB|= 4, |DC|= 5,
|AD| = 6, kąt DAB = 120*
18 wrz 20:59
Kapi: Pomoże ktoś?
18 wrz 21:10
sushi_gg6397228:
jest mecz, wiec daj coś od siebie
18 wrz 21:18
5-latek: Teraz jest mecz
18 wrz 21:19
Kapi: Aha fajne forum.. idę stąd
18 wrz 21:24
Mila:

Z tw. cosinusów w ΔABD:
p
2=6
2+4
2−2*4*6*cos(120
o)
p
2=76
Z tw. cosinusów w ΔABD:
p
2=x
2+5
2−2*5*x*cos(60
o)
76=x
2+25−5x
x
2−5x−51=0, x>0
dokończysz?
18 wrz 23:26
5-latek: Zabieram swoje zabawki i ide z tej piaskownicy
18 wrz 23:29
Mila:
Młodzi są niecierpliwi i wnerwieni.
18 wrz 23:38