funkcje
Lukas:
Mam funkcję f(x)=x2+2
jak zrobić przekształcenie f(|x|) ?
18 wrz 19:40
bdziumzde5: odbijasz to co po prawo od osi OY dajesz identyko na lewo.
18 wrz 19:42
Lukas:

f(x)=x
2+2 a dalej nie wiem mimo to
18 wrz 19:43
bdziumzde5: to juz koniec !

lxl
2 = x
2
18 wrz 19:44
PW: Żadnego „odbijania”, to efekt niestrawności. Po prostu
f(|x|) = |x|2 + 2 = x2 + 2 = f(x)
− obie funkcje są identyczne, a wykres f(x) = x2 + 2 znamy.
18 wrz 20:06
Piotr 10: 
Mnie uczono tak
Zakrywamy kartką lewą stronę, a to co jest po prawej odbijamy względem osi OY
18 wrz 20:08
PW: Przekształcamy za pomocą symetrii o osi OY
18 wrz 20:10
Lukas:
dziękuję
18 wrz 20:23
Mila:
Piotr
f(x) =x2+2 jest funkcja parzystą. Wykres jest symetryczny względem OY. Wykres f(x)=f(|x|).
18 wrz 21:07
Lukas:
−f(x−1)−1 ?
18 wrz 21:43
Mila:
Nie wiem co Ty Łukaszu napisałeś.
f(x)=x2+2
f(−x)=(−x)2+2=x2+2=f(x) funkcja jest parzysta
Dla jakiej funkcji chcesz to policzyć 21:43?
18 wrz 21:54
Lukas:
dla wyjściowej f(x)=x2+2
18 wrz 21:58
Eta:
y= −(x−1)2+2−1 ⇒ y= ......... i maluj parabolę
18 wrz 22:03
Lukas:

Ok dziękuję
czyli symetria względem osi OY ? i wektor?
18 wrz 22:05
Eta:
18 wrz 22:08
Lukas:
f(x)=x2+3|x|+2 ?
18 wrz 22:10
Eta:

dla x≥0
f(x)= x
2+3x+2 część paraboli po prawej
dla x<0
f(x)=......... część paraboli po lewej
18 wrz 22:16
Lukas:
Pierwszy krok to ?
f(x)=x2+3x+2
drugi krok ?
18 wrz 22:17
PW: Wygumkować część leżącą nad ujemną półosią OX.
18 wrz 22:20
Eta:
Nie osłabiaj mnie
Lukas 
drugi krok to? ..................... f(x)=x
2−3x+2
18 wrz 22:21
Eta:
"gumką"
18 wrz 22:21
Lukas:
Nie nie osłabiaj, tylko nie wiem i się pytam. Jak Ci Eta słabo to usiądź
18 wrz 22:21
Eta:
|x| = ... ? dla x<0
18 wrz 22:23
Lukas:
−x
18 wrz 22:23
Eta:
ok zatem dla x<0 ⇒ f(x)=.....
18 wrz 22:24
Lukas:
f(x)=x
2−3x+2
Zaraz następne
18 wrz 22:24
Eta:
Dawaj następne zadanie .... i go rozwiąż ( ja idę na kisiel
18 wrz 22:27
Lukas:
| | 1 | |
Przekształcając wykres funkcji f(x)=|x| naszkicuj g(x)= |
| |x| |
| | 3 | |
18 wrz 22:27
Eta:
18 wrz 22:31
Eta:
Poczytaj o powinowactwie osiowym
18 wrz 22:32
Lukas:
Ok, jeszcze mam coś doczytać ?
18 wrz 22:38
Eta:
Wszystko co potrzebne by zdać ... na 100%
18 wrz 22:41
Lukas:
Proszę o jakieś pojęcia to doczytam oczywiście.
18 wrz 22:47
5-latek: Dobry wieczor
Eta Pozdrawiam


Bede ja tez musial jutro kupic kisiel i zaczac pic .Jak myslisz ?
18 wrz 22:54
Lukas:
a) f(x)=2|x|
b) f(x)=3|x−1|
19 wrz 11:52
Ajtek:
Narysuj f(x)=2x, następnie odbij symetrycznie wzdłuż osi OY to co masz po prawej stronie na
lewo.
19 wrz 12:00
Lukas:
b) ?
19 wrz 12:01
Eta:
1sposób
| | 1 | |
1/ y= 3x dla x≥0 i y=3−x= ( |
| )x dla x<0 |
| | 3 | |
2 sposób
1/ rysujesz wykres
y= 3x
i symetria S
OY tylko tej części wykresu , która jest po prawej stronie
19 wrz 12:04
Eta:
Echh ... miało być y= 2x
19 wrz 12:04
Ajtek:
Hej
Eta

.
19 wrz 12:05
Lukas:
A ten b) ?
19 wrz 12:07
Ajtek:
Rysujesz 3x, przesuwasz o wektor i symetria jak wyżej.
19 wrz 12:10
Eta:

2/ rysujesz y= 3
x i translacja T
[1,0]
odbijasz tę część wykresu względem prostej x= 1 , która jest po prawej
19 wrz 12:10
Eta:
lub
1 sposób
| | 1 | |
y= 3x−1 dla x ≥1 i y= 3−(x−1) = ( |
| )x−1 dla x <1 |
| | 3 | |
19 wrz 12:12
Lukas:
Jednak wolę bez rozpisywania modułu. Dziękuję Ci bardzo
19 wrz 12:15
Eta:
Och...
19 wrz 12:24
Lukas:
c) ostatni przykład którego nie wiem
y=|3|x|+2|−1
19 wrz 12:29
J:
1) y = 3x
2) y = 3IxI
3) y = 3IxI + 2
4) y = I3IxI + 2I
5) y = I3IxI + 2I − 1
19 wrz 12:50
J:
..... zauważ,że pkt 4) ... nie "rusza" wykresu..
19 wrz 12:55
Eta:
f(x)=|3|x|+2| −1= 3|x|+2−1= 3|x|+1
1/ y=3|x| i T[0,1]
19 wrz 13:00
Lukas:
teraz już wszystko jasne
19 wrz 13:06
Eta:
19 wrz 13:14