...
Hondziarz: Z miejscowości A i B odległych o 90 kilometrów wyruszyli dwaj rowerzyści. Adam wyjechał z A o
godzinę wcześniej niż Bartek z B. Od momentu spotkania Adam jechał do B 90 minut, a Bartek
dotarł do A po 4 godzinach. Z jaką prędkością jechał każdy z rowerzystów?
Proszę o podpowiedź jakąś jak to zacząć
18 wrz 19:33
PW: Do momentu spotkania t (t oznacza czas Adama, Bartek jechał o godzinę mniej) obaj liczeni
razem przebyli całą drogę, czyli
vAt + vB(t−1) = 90.
A od momentu spotkania ...
18 wrz 22:41
Janek191:
v
A t + v
b ( t − 1) = 90
oraz
| | 90 | | 90 | |
vB − |
| = |
| |
| | t − 1 + 4 | | t + 3 | |
Wstaw do I równania za v
A i v
B i oblicz t.
t = 3 h
więc
==============
19 wrz 07:33