Znaleźć odległość między prostymi
xyz123: Znaleźć odległość między prostymi L1 : x + 1 / 1 = y / 1 = z − 1 / 1 oraz L2 : x = t, y = −1
+ 3t, z = 2 + 4t, t ∊ R.
Odp. w książce : √3 / 3, mnie wychodzi : 3 √14 / 7
Proszę o pomoc.
18 wrz 19:24
Mila:
L
1:
wektor kierunkowyprostej L−1
k
→=[1,1,1]
L
2:
x=t
y=−1+3t
z=2+4t
wektor kierunkowy prostej L
2
u
→[1,3,4]
Dalej liczyłam i mam wynik taki jak u Ciebie.
Sprawdź, czy dobrze wszystko przepisane.
18 wrz 20:12
xyz123: Sprawdziłem, przepisane jest dobrze. Wychodzi na to, że błąd jest w książce.
Dziękuję za pomoc.
19 wrz 19:39
Mila:
19 wrz 20:20