matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Wrra:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R) dla których równanie x
2
− (2
m
− 1)x − 3*(4
m−1
− 2
m−2
) = 0 ma dwa rozwiązanie rzeczywiste różnych znaków?
18 wrz 19:24
bdziumzde5:
2
m
= t , t > 0
1
4
m−1
= 2
2m − 2
=
t
2
4
18 wrz 19:25