logarytmy
monika: wiemy, że log2=m. Zatem log5 2=?
18 wrz 19:17
18 wrz 19:20
bdziumzde5: | | log 2 | | −log 2 | | log 2 | |
log5 2 = |
| = |
| = |
| = |
| | log 5 | | −log 5 | | 1 − log 5 − 1 | |
| | log 2 | | log 2 | | log 2 | | m | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log 10 − log 5 − 1 | | | | log 2 − 1 | | m−1 | |
18 wrz 19:21
bdziumzde5: | | m | |
w liczniku −log2, wiec wynik |
| |
| | 1−m | |
18 wrz 19:22
5-latek: Pewnie ze tak pomylilem sie
Ale przeciez log2=0,301 to po co pisza m ?
To samo log5 jest znany . No ale
18 wrz 19:24
bdziumzde5: log
2 nie jest nikomu znany, ja nie wiedzialem, ze to jest 0,301
A po co daja m, takie sa teraz zadania w liecum

Ucza wykorzystac wzory i kreatywnosci.
18 wrz 19:28
5-latek: jak to nie jest znany . To nie ucza logarytmow dziesietnych w szkole ?
18 wrz 19:34
bdziumzde5: Jest log 5 + log 2 = log 10 = 1. Ja przynajmniej takie zadania mialem
18 wrz 19:39
bdziumzde5: oblicz log 3 nie bylo

Teraz mam braki !
18 wrz 19:39
5-latek: log3 musisz znac to w przyblizeniu 0,4777 i teraz mozesz obliczyb np log 9 bo log9=log3
2=
2log3 =2*0,477= ( oczywiscie w przyblizeniu )
log4= log2
2= 2*log2= policzysz
| | 10 | |
log5=log |
| = log10−log2= 1−0,301= 0,6,999 (oczywiscie w przyblizeniu |
| | 2 | |
DObrze jest tez znac wartosc log7
18 wrz 19:45
MQ: To wy musicie znać wartości logarytmów niektórych liczb?
Jooo!
To po co przeszłe pokolenia tworzyły tablice logarytmów?
18 wrz 19:49
bdziumzde5: Moze tylko ja nie mialem

Znaczy moja szkola ( bez kl. matematycznej )
18 wrz 19:51
Piotr 10: W klasie mat− fiz też nie miałem przybliżeń różnych logarytmów
18 wrz 19:54
5-latek: MQ
Dobrze jest znac tych paru . Nie zasakodzi
W internecie oczywiscie sa te tablice ale kto tam zajrzy
Osobiscie posiadam takie tablice
TABLICE PIECIOCYFROWE LOGARYTMOW LICZBOWYCH
WARTOSCI FUNKCYI TRYGONOMETRYCZNYCH I LOGARYTMOW TYCH FUNKCYI
opracowal IGNACY KRANZ KRAKOW 1951r
18 wrz 19:58