Oblicz wartość wyrażenia, logarytmy
Lipka: Jak zacząć to zadanie? Czy w liczniku da się zrobić wzór skróconego mnożenia, jeśli tak to jak?
| log623 + log6 16 | |
| |
| log6 3 * log6 48 + log62 4 | |
18 wrz 19:09
5-latek: Nie da sie w liczniku tego zrobic
log263= log63*log63
18 wrz 19:13
PW: Spróbuj przedstawić to wyrażenie używając tylko dwóch liczb: log63 i log62
18 wrz 19:27
Mila:
W mianowniku da się
log6(3)*[log6(3)+log6(16)]+log26(4)=log6(3)*[log6(3)+2log6(4)]+log26(4)=
=log26(3)+2*log6(3)*log6(4)+log26(4)=(log6(3)+log6(4))2=[log6(12)]2=
można jeszcze dalej tak:
(log6(2)+1)2
18 wrz 19:29
...:
mianownik:
log63(log63+log616)+log624=log623+2log63*log64+log624=
(log63+log64)2
18 wrz 19:30
Lipka: | log62 3 + 4 log62 2 | |
| |
| (log6 3+2log6 2)2 | |
18 wrz 19:44
Lipka: I nie mam pojęcia co mam dalej zrobić
18 wrz 19:47
PW: Wskazówka: log63 + log62 = log6(3·2) = ...
18 wrz 19:58
Lipka: Wyszło mi:
Czy ktoś byłby tak dobry i policzył to krok po kroku?Ja nie daje sobie z tym rady. Chyba, ze to
moje to dobry wynik, ale watpie
18 wrz 20:13
PW: Wskazówkę przegryzłeś?
log63 + log62 = 1,
a więc podstawiając np.
log63 = 1 − log62
można wszystko wyrazić za pomocą log62.
18 wrz 20:18
bdziumzde5: log
6 3 = a
log
6 2 = b
| | log26 3 + log6 24 | |
= |
| = |
| | log6 3 * log6(6*8) + log62 22 | |
| | log26 3 + log6 24 | |
= |
| |
| | log6 3 * (log6 6 + log6 23) + log62 22 | |
| | log26 3 + 4log6 2 | |
= |
| |
| | log6 3 * ( 1+ 3log2 )+ (2log26 2)2 | |
18 wrz 20:23
bdziumzde5: | | a2 + 4b | |
= |
| |
| | a(1 + 3b) + 4b2 | |
i a + b = 1 (log
6 2 + log
6 3 = log
6 6) wiec
| | a2 + 4b | | a − 4a + 4 | |
= |
| = |
| = |
| | a(1 + 3b) + 4b2 | | a(−3a+4) + 4a2 − 8a + 4 | |
| | a − 4a + 4 | |
= |
| = 1 |
| | a − 4a + 4 | |
18 wrz 20:25
Lipka: Czy (2log6 2* 2log6 2) = 4log62?
18 wrz 20:31
Lipka: bdziumzde5. Dziękuje za odpowiedź, ale jak mógłby mi ktoś jeszcze odpowiedzieć na to moje
pytanie, to wtedy jeszcze byłby drugi sposób
18 wrz 20:32
bdziumzde5: to jest 4log26 2
18 wrz 20:33
Lipka: Dobra, już nic. Dziękuje. Dobranoc, a teraz pora na meczyk
18 wrz 20:34
Mila:
Licznik :
log
26(3)+4log
6(2)=
[ korzystam z równości log
6(2)+log
6(3)=log
6(6)=1, stąd log
6(3)=1−log
6(2)]
podstawiam:
(1−log
6(2))
2+4log
6(2)=
=1−2log
6(2)+log
26(2)+4log
6(2)=
=1+2log
6(2)+log
26(2)=(1+log
6(2))
2
Całość :
| (1+log6(2))2 | |
| =1 Patrz wpis 19:26 ,mianownik i wskazówka PW |
| (1+log6(2))2 | |
18 wrz 20:54