granica
Patryk:
x→0
| tgx−sinx | | sinx(1−cosx) | |
| = |
| |
| sin3x | | sin3xcosx | |
| | 1−cosx | | 1 | | 1 | |
= |
| *x2* |
| * |
| |
| | x2 | | sin2x | | cosx | |
| | 1 | | 1 | | x2 | |
= |
| *x*1* |
| = |
| ?  |
| | 2 | | | | 2sinx | |
18 wrz 19:04
bdziumzde5: pierwsza linijka dobrze
= U{1 − cos x}[sin2x * cos x} = 0
18 wrz 19:06
bdziumzde5: cos x dla x = 0, to 1
18 wrz 19:06
Patryk:
| 1−cosx | | 1 | | 1 | |
| *x2* |
| * |
| |
| x2 | | cosx | | sin2x | |
18 wrz 19:10
bdziumzde5: | sin x(1−cos x) | | 1−cos x | |
| = |
| = 0 |
| sin3 x * cos x | | sin2 x * cos x | |
bo cos (0) = 1
1 − cos x = 1 − 1 = 0
18 wrz 19:16
Patryk:
A moja rozpiska ?
18 wrz 19:21
bdziumzde5: Twoja rozpiska jest zla i niepotrzebnie naciagana.
18 wrz 19:24
Patryk:
naciągana ?
18 wrz 19:25
bdziumzde5: ... Jak mozesz cos zrobic szybko, a dodajesz / dzielisz przez x itd. to naciagasz
18 wrz 19:26
Patryk:
Ok, dziękuję
x→π
| | 5 | |
czyli za x podstawiam π i mam |
| ? |
| | 7 | |
18 wrz 19:33
bdziumzde5: No, nie bardzo, bo sin(pi) = 0
18 wrz 19:56