Uzasadnij...
Blue: Mam dwa zadania− jedno po części rozwiązane, a drugie w całości i prosiłabym o sprawdzenie

zad.1Udowodnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych nie może być kwadratem
liczby naturalnej.
| | n3 | | n2 | | n | |
zad.2 Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej liczby n liczba |
| + |
| + |
| |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
jest liczbą całkowitą. (wiem, ta treść to trochę masło maślane, ale tak jest w treści

)
http://i57.tinypic.com/2hhds0j.jpg
18 wrz 17:23
bdziumzde5: 2) wspolny mianownik − 6.
w liczniku n3 + 3n2 + n = n(n2 + 3n + 2) = n(n+1)(n+2) − iloczyn trzech kolejnych liczb
naturalnych jest podzielny przez 6, bo 1 z 3 liczb musi byc podzielna przez 3 i mamy jeszcze 1
v 2 parzyste.
1) (n−1)2 + n2 + (n+1)2 = n2 − 2n + 1 + n2 + n2 + 2n + 1 = 3n2 + 2
18 wrz 17:31
Blue: Bdziumzde5 tak właśnie napisałam przecież

Otwiera Ci się ten link
18 wrz 18:03
Blue: Tylko chyba tyle w pierwszym nie wystarczy, nie wiem, jak to dalej udowadniać..
18 wrz 18:04
bdziumzde5: 2 jest dobrze
a w 1 ? 3n2 + 2
Kwadrat liczny naturalnej przy dzieleniu przez 3 daje reszte 0 lub reszte 1.
U nas jest 3n2 + 2
18 wrz 18:55
Blue: a skąd mam to wiedzieć, że kwadrat liczby naturalnej przy dzieleniu przez 3 daje reszte 0 lub
1? Z czego to wynika?
18 wrz 19:36
bdziumzde5: liczby naturalne przy dzieleniu przez 3 daja resze 0,1,2 − to chyba wiesz dlaczego ?
Wiec kwadraty tych liczb daja reszty:
02 = 0
12 = 1
22 = 4 = 3 + 1 − daje reszte 1.
18 wrz 19:38
Blue: Ok, czyli po prostu wystarczy, że to obliczę i napisze, że kwadrat liczby naturalnej przy
dzieleniu przez 3 daje reszte 0 lub 1 i jest udowodnione

18 wrz 20:17
bdziumzde5: Tak.
18 wrz 20:27
Blue: dzięki
19 wrz 08:10