dana jest funkcja f(X) = (m^2 - 4m) x^2 2mx 1
krystian prosi o pomoc: dana jest funkcja f(X) = (m2 − 4m) x2 + 2mx +1
a) wyznacz wszystkie wartosci parametru m , dla ktorych funkcja f osiaga wartosc najmniejsza i
ma dwa rozne miejsca zerowe
b)wykaz ze nei istnieje wartosc parametru m dla ktorego miejsca zerowe funkcji f sa liczbami
przeciwnymi
10 lis 23:37
wmboczek: a) f musi być kwadratowa m2−4m≠0 i ramiona w górę m2−4m>0
2 różne miejsca zerowe Δ>0 16m>0
b) ze wz Viete'a −2m/( m2−4m)=0 nie ma rozw jako f hiperboliczna
11 lis 09:50
Nikka: rozwiń b)
11 lis 10:01
Nikka: już wiem

jeśli miejsca zerowe mają być liczbami przeciwnymi to ich suma będzie równa 0, ze wzorów
Viete'a
m=0 ale z założeń z punktu a) m≠0 czyli nie ma takiej wartości parametru m dla której miejsca
zerowe funkcji byłyby liczbami przeciwnymi
11 lis 10:08
human z matmą: Na pewno?
4 gru 20:49
human z matmą: Up
4 gru 21:02
ZKS:
Ale co na pewno?
4 gru 21:03