Funkcja logarytmiczna i parametr m.
czaa: Wykonaj wykres funkcji
f(x) = |log2(x+3) −1|
Dla jakich wartości parametru m równanie f(x) = m ma dwa rozwiązania będące liczbami o
przeciwnych znakach?
Pierwszą część zadania (narysowanie) udało mi się wykonać podstawiając wartości pod x i
oznaczając punkty. Nie mam pojęcia jak zrobić drugą.
18 wrz 17:12
J:
Przesuwaj linijkę równolegle do osi OX i sprawdzaj, kiedy są dwa rozw. przeciwnych znaków.
18 wrz 17:39
MYSZ: z twojego wykresu, ktory zrobiles na pewno wiedac, ze zacznie sie od punktu, w ktorym wykres
przecina os OY. My szukamy f(x) = m, a f(x) = y, wiec szukamy y dla x = 0, wiec f(0)
f(x) = log2(x+3) − 1
f(0) = log23 − 1
dla m > log23 − 1
18 wrz 17:50
czaa: Bardzo dziękuje, mam tylko pytanie: powinienem przybliżyć wartość log23 − 1 czy zostawić tak
jak jest?
18 wrz 18:25
5-latek: Raczej tak zostawic gdyz log
23 jest liczba niewymierna
| | log3 | | 0,477 | |
A jesli chesz sobie przyblizyc to log23= |
| = |
| = 1,585 |
| | log2 | | 0,301 | |
18 wrz 18:31