układ SI
asd: Doprowadzić do jednostek układu SI:
| | μcal | |
175,67 |
| = 199,195112*103 s3 m−1 |
| | A2*Ω | |
Dostałem coś takiego, może ktoś sprawdzić

?
18 wrz 16:34
asd: oczywiście pomyliłem przykład, chodziło o
18 wrz 17:20
asd: up
18 wrz 18:06
5-latek: Nie pamietam juz ale jednostka mocy w ukladzie Si jest Wat a jednostka dlugosci 1m
18 wrz 18:21
18 wrz 18:39
asd: Dobra, ale mi chodzi o wynik czy mam dobry

ten w pierwszym poście, odnosi się do drugiego
przykładu.
18 wrz 18:53
MQ: Co to znaczy: "ten w pierwszym poście, odnosi się do drugiego przykładu"?
Poza tym nikt tego za ciebie nie będzie liczył −− pokaż przeliczenia, to się rzuci okiem, czy
nie ma ewidentnych błędów.
18 wrz 19:01
18 wrz 19:24
MQ: Liczba dobrze, ale jednostki źle:
| W*s4 | | | | J*s3 | | J*s3 | |
| = |
| = |
| = |
| =s3 |
| N*m | | N*m | | N*m | | J | |
18 wrz 19:44
asd: Kurde, nie rozumiem gdzie u mnie jest błąd w takim razie
18 wrz 19:55
MQ: Źle napisałeś N w jednostkach podstawowych:
| | kg*m | | kg*m2 | |
N= |
| , a nie, jak u ciebie: |
| |
| | s2 | | s | |
18 wrz 20:02
asd: Jeszcze mam pytanko wiesz może jaka wartość ma jednostka G ?To jest przyspieszenie ziemskie? O
to przykład:
18 wrz 20:08
18 wrz 20:16
asd: Chyba tak, jeśli była by kG to wynosiła by 9,80665 N, tak ?
18 wrz 20:24
MQ: Tak
18 wrz 20:27