Równania i nierówności z wartością bezwzględną
Damian0: Witam pomożecie ?
a) |4+|x−7||=2
b) |x+3|=|x−1|+8
18 wrz 16:29
ICSP: a) ||x −7| + 4| = 2
zauważmy, że :
|x−7| ≥ 0 dla dowolnego x ∊R, dodajemy obustronnie 4
|x−7| + 4 ≥ 4 > 2
równanie jest zatem sprzeczne
b) |x+3| = |x−1| + 8
|x+3| = |x−1 + 4| ≤ |x−1| + |4| = |x−1| +4 < |x−1| + 8
znowu równanie sprzeczne.
18 wrz 16:33
J:
a) ⇔ 4 + Ix−7I = 2 lub 4 + Ix−7I = − 2 ⇔
Ix−7I = −2 (sprzeczność) lub Ix−7I = −6 (sprzeczność) ,
czyli a) .. brak rozwiązań.
18 wrz 16:34
Damian0: Dziękuję bardzo.
18 wrz 16:46