dowod, podzielnosc
ytyrku: Dowód
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k(k+1)(k+9)(k2+1) jest podzielna przez 5
wiem, ze jezeli dana liczba jest podzielna przez 5, jeden z jej czynnikow tez musi byc
podzielny przez 5. ale co dalej?
18 wrz 16:10
ICSP: k + 9 = k −1 + 10 oraz k2 + 1 = k2 − 4 + 5
mamy :
k(k+1)(k−1 + 10)(k2 + 1) = 10k(k+1)(k2 + 1) + k(k+1)(k − 1)(k2 − 4 + 5) =
= 5 * 2k(k+1)(k2 + 1) + k(k−1)(k+1)(k2 − 4) + 5k(k+1)(k − 1) =
= 5 * 2k(k+1)(k2 + 1) + k(k−1)(k+1)(k−2)(k+2) + 5k(k+1)(k − 1) =
Wystarczy napisać uzasadnienie.
18 wrz 16:16
ICSP: Można to również przekształcić w taki sposób :
Wiemy, że (k + 9)(k2 + 1) = k3 + 9k2 + k + 9 = k3 − k −4k + 4 + (10k2 + 5k + 5) =
= (k−2)(k+2)(k−1) + 5(2k2 + k + 1)
Przemnażając tą równość przez k(k+1) dostajemy :
(k−2)(k−1)k(k+1)(k+2) + 5k(k+1)(2k2 + k + 1)
Napisać uzasadnienie.
18 wrz 16:21
5-latek: ICSP i to jest dowod dla liceum czy na studia ?
18 wrz 16:24
ICSP: 1 klasa LO
18 wrz 16:24
ytyrku: właśnie potrzebuje chwili żeby ogarnąć
18 wrz 16:27
5-latek: To mnie zaskoczyles , ale jesli tak jest
18 wrz 16:28