Równanie Zespolone
Kazia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania gdyż wychodzą mi same bzdury
Rozwiąż równanie:
z3+(6−2i)z2+(10−12i)z−20i=0
wiedząc że jednym z pierwiastków jest z=2i
18 wrz 14:58
Janek191:
Podziel lewą stronę przez
z − 2 i
18 wrz 15:00
Kazia: Zabrałam się schematem Hornera za to, ale wyszło Δ=2
√19
, a dzielenie kompletnie mi nie wychodzi
18 wrz 15:03
Janek191:
( z − 2 i)*( z2 + 6 z + 10 ) = 0
18 wrz 15:03
MQ: Skoro z=2i jest pierwiastkiem tego równania, to wielomian dzieli się przez (z−2i):
z3+(6−2i)z2+(10−12i)z−20i=z3−2iz2+6z2−12iz+10z−20i=(z−2i)(z2+6z+10)
18 wrz 15:05
Kazia: Ok, dobra wiem już gdzie miałam błąd, czyli będzie:
Δ=−4 √Δ=2i lub −2i? I to daje 4 rozwiązania ta?
18 wrz 15:09
Kazia: tak*?
18 wrz 15:09
Janek191:
z1 = 2i
z2 = − 3 + i
z3 = − 3 − i
18 wrz 15:21
Kazia: ok dzięki wielkie ; )
18 wrz 15:25
PW: Kazia, można się mylić, ale nie wolno opowiadać takich rzeczy, że wielomian 3. stopnia
może mieć 4 pierwiastki.
18 wrz 15:29