matfiz: Pomoże ktoś z równaniem?
4tg2x=80−2(1/cos2x)
18 wrz 14:46
AcidRock: Podpowiedź:
Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
18 wrz 14:55
J:
Wskazówka:
| | 1 − cos2x | | 1 | |
Zamien wykładnik tg2x na |
| = |
| − 1 |
| | cos2x | | cos2x | |
18 wrz 14:55
J:
| | 1 | |
t = |
| ... 4t − 1 = 80 − 2t ..... i liczysz .. |
| | cos2x | |
18 wrz 14:57
matfiz: do tego momentu doszedłem i co teraz?
18 wrz 15:05
J:
.... kolejne podstawienie: u = 2t I u > 0
18 wrz 15:08
pigor: ..., lub
4tg2x= 80−21cos2x ⇒ 4
tg2x+2
(sin2x+cos2x) / cos2x−80= 0 ⇒
⇒ (2
tg2x)
2+2
tg2x+1−80= 0 ⇔ (2
tg2x)
2+2*2
tg2x−80= 0 ⇔
⇔ 2
tg2x+10) (2
tg2x−8) = 0 ⇔ 2
tg2x−8= 0 ⇔ 2
tg2x= 2
3 ⇔
⇔ tg
2x= 3 ⇔ |tgx|=
√3 ⇔
x= ±13π+kπ . ..
18 wrz 16:07