niezalezność zmiennych losowych
wiktoria: cześć czy może ktoś pomoc mi to rozwiazac
Niech A,B zdarzenia P(A)=0,5 P(B)=0,2 P(C)=0,4 P(A ∩ C)=0,3 A,B−niezalezne.
B,C−rozlaczne
a) zachodzi przynajmniej jedno ze zdarzen A,B,C
P(A∪B∪C)=P(A)+P(B)+P(C)−P(A ∩ B)−P(A ∩ C)−P(B ∩ C)+P(A ∩ B∩C)
=0,5+0,2+0,4−0,5*0,2−−0,5*0,4−0+P(A ∩ B∩C)
i troche nie wiem co mam z tym zrobic bo mam ta rozłacznopsc i niezaleznosc proszę o pomoc
18 wrz 13:48
Janek191:
P( A)*P( B ) = P( A ∩ B ) − zdarzenia niezależne
B ∩ C = ∅ − zdarzenia rozłączne , czyli P( B ∩ C ) = 0
18 wrz 13:58
wiktoria: ok a jak mam obliczyc ta koncowke P(A ∩ B∩C)
18 wrz 14:10
wiktoria: czy moge to zapisac P(A ∩ B∩C)=P(A)*P(B)*P(C)=P(A)*P(B∩C)
18 wrz 14:42
wiktoria: 
18 wrz 16:49