argument
Patryk:
x→
∞
| | √n+1+√n | | 1 | |
cos |
| =cos |
| |
| | 2 | | 2(√n+1−√n) | |
do czego będzie zbiegać ten argument ?
18 wrz 11:20
Patryk: ?
18 wrz 11:46
ICSP: → ∞
18 wrz 12:31
ICSP: Oczywiście argument cosinusa dąży do nieskończoności, ale cała granica nie istnieje
18 wrz 12:32
Patryk:
| | A | |
a nie do 0 skoro mam |
| =0 ? |
| | ∞ | |
18 wrz 12:33
18 wrz 12:37
18 wrz 12:44
18 wrz 12:46
J:
∞ − ∞ to symbol nieoznaczony i ∞ − ∞ ≠ 0
18 wrz 12:51
Patryk:
czyli nie można stosować mnożenia przez sprzężenie ?
18 wrz 12:52
J:
Oczywiście,że można, ale Ty przyjąłeś , że: ∞ − ∞ = ∞ , co jest nieprawdą , natomiast prawdą
jest,że : ∞ + ∞ = ∞
18 wrz 12:55
ICSP: w tym przykładzie nie musisz stosować mnożenia przez sprzężenie.
18 wrz 12:58
J: Napisałem "można" ... w znaczeniu ogólnym ... w tym przykładzie , to nie ma sensu..
18 wrz 12:59
Patryk:
a taki przykład
n→
∞
w liczniku nie mam ani ciągu arytm ani geometrycznego ?
18 wrz 13:02
ICSP: 1 − 2 + 3 −4 + ... + (2n−1) − 2n = −1 − 1 + ... − 1 = −n
lim an = −1
18 wrz 13:04
Patryk:
hmm ?
18 wrz 13:09
ICSP: sam licznik Ci rozpisałem.
Można podejść inaczej :
1 − 2 + 3 − 4 + ... + (2n − 1) − 2n =
= (1 + 3 + ... + (2n − 1) ) − (2 + 4 + ... + 2n) = ...
W nawiasach są ciągi arytmetyczne, wystarczy je zsumować.
18 wrz 13:12
Patryk:
Dziękuję.
18 wrz 13:20
J:
an = 2n − 1 ..... i Sn1= n2
bn = 2n .....i Sn2 = n2 + n
Licznik = Sn1 − Sn2 = n2 − ( n2 + n) = −n ... patrz post: 13:04
18 wrz 13:22
Patryk:
n→
∞
| [(n+1)!]2 | | 2n! | |
| * |
| |
| 2(n+1)! | | (n!)2 | |
| | (n+1)!(n+1)! | | 2n! | |
= |
| * |
| |
| | 2(n+1)! | | n!*n! | |
?
18 wrz 13:41
18 wrz 13:49
Patryk:
a tak jak ja rozpisałem ?
18 wrz 13:54
ICSP: wygląda
18 wrz 13:57
Patryk:
18 wrz 14:02