pierwiastek z 2
techno : Dowieść, że n√2 jest liczbą wymierną wtedy i tylko wtedy gdy n = 0 lub n = 1.
Dowieść, że n√2 jest liczbą niewymierną dla n > 1,
Gdzie n jest liczbą naturalną.
18 wrz 10:49
5-latek: I po co takie cos wymyslaja Natomiast niewymiernosc liczby √2 masz w ksiazce do matematyki
(wystarczylo poczytac )
18 wrz 11:29
techno : ale skoro dowód ma być dla n to nie mogę tylko dowieść niewymiernosci dla n = 2...
18 wrz 11:34
5-latek: dla n=3 bedzie 3√2 skorzystaj z metody wielomianowej Wielomian do udowodnienia
W(x)=x3−2 i x3−2=0 jakie moga byc pierwiastki wymierne tego rownnia ? i czy moga byc ?
Wobec tego ?
18 wrz 11:37
18 wrz 11:39