Oblicz ze wzoru skróconego mnożenia
Kinga: (2√2 + 3)
3 = (2
√2)
3 + 3*(2
√2)
2*3 + 3*2
√2*3
2 + 3
3 =
i tu się właśnie gubię, proszę o pomoc
18 wrz 10:22
J:
Oblicz: (2√2)3 = ...
18 wrz 10:25
Kinga: nie własnie nie bardzo wiem ile to jest.. podnosi się zarówno 2 jak i pierwiastek?
18 wrz 10:28
J:
... = (2√2)2*2√2 = ... spróbuj teraz ...
18 wrz 10:29
Kinga: 16√2 ?
18 wrz 10:31
J: ... i (2√2)2 = 22*(√2)2
18 wrz 10:31
J: Tak ... no to teraz licz dalej ..
18 wrz 10:32
Kinga: = 16
√2+3*8*3+6
√2*9+27=16
√2+72+54
√2+27=70
√2+99 ?
18 wrz 10:35
J:
18 wrz 10:36
Kinga: świetnie! dziękuję
18 wrz 10:37
techno : Dowieść, że n√2 jest liczbą wymierną dla n = 0 lub n = 1.
Dowieść, że n√2 jest liczbą niewymierną dla n > 1.
gdzie n jest liczbą naturalną.
18 wrz 10:43
techno : Dowieść, że n√2 jest liczbą wymierną dla n = 0 lub n = 1.
Dowieść, że n√2 jest liczbą niewymierną dla n > 1.
gdzie n jest liczbą naturalną.
18 wrz 10:43