Zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia funkcji:
kamczatka: Zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia funkcji:
Dziedzina: x
2 − 1 ≠ 0
x
2 ≠ 1 x ≠ 1 x ≠ −1
| | x2 | | (x3)'(x2 − 1) − (x2)(x2 − 1)' | |
y' = ( |
| )' = |
| |
| | x2 − 1 | | (x2 − 1)2 | |
| | 3x2(x2 − 1) − (x2)(2x) | |
= |
| |
| | (x2 − 1)2 | |
| | 3x4 − 3x2 − 2x4 | | x4 − 3x2 | |
= |
| = |
| |
| | (x2 − 1)2 | | (x2 − 1)2 | |
| | x4 − 3x2 | |
y'' = ( |
| )' |
| | (x2 − 1)2 | |
| | (x4 − 3x2)'(x2 − 1)2 − (x4 − 3x2)(x2 − 1)2' | |
= |
| |
| | (x2 − 1)4 | |
mnożę przez mianownik bo jest dodatni i :
(4x
3 − 6x)(x
2 − 1)
2 − (x
4 − 3x
2)(2(x
2 − 1) * (x
2 − 1)'
= (4x
3 − 6x)(x
2 − 1)
2 − (x
4 − 3x
2)2(x
2 − 1)*2x
= (x
2 − 1)[(4x
3 − 6x)(x
2 − 1) − (x
4 − 3x
2)4x]
mogę coś jeszcze z tym zrobić czy wymnażać?
18 wrz 09:22
...:
.. tylko po co

?
18 wrz 09:24
kamczatka: z tego miejsca zerowe wyznaczać od razu ?
18 wrz 09:26
kamczatka: miejsca zerowe powychodzą w pierwiastkach, a ja w odpowiedziach nie mam żadnych pierwiastków,
czy coś źle policzyłem ?
18 wrz 09:30
...:
−do punktów przegięcia wystarczy pierwsza pochodna i analiza co się z nią dzieje przy przejściu
przez xo
−do wklęsłości i wypukłości znak drugiej pochodnej (znak a nie wyliczenie które robisz)
18 wrz 09:31
...:

f'(x)=0 ⇒ x
4−3x
2=0 ⇒ x
2(x
2−3)=0 itd
18 wrz 09:34
kamczatka: a czemu mi moim sposobem nie wcyhdzi ? bo Twojego nie ogarniam
18 wrz 09:37