Zbadaj wklęsłośd, wypukłośd i punkty przegięcia funkcji:
kamczatka: Zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia funkcji:
y = ln(1 + x
2)
1+x
2 > 0
x∊R
| | 1 | |
y' = (ln(1 + x2))' = |
| * (1 + x2)' |
| | 1+x2 | |
| | 2x | |
y'' = ( |
| )' = U{(2x)'(1 + x2) − (2x)(1 + x2)'}{(1 + x2)2 |
| | 1 + x2 | |
U{2(1 + x
2) − 2x(2x)}{(1 + x
2)
2 = 0 / *(1+x
2)
2
2+2x
2 − 4x = 0
2x
2 − 4x + 2
Δ = 0
x
0 = 1
po narysowaniu funkcji y''
wychodzi mi f(x) ∪ dla x∊ (−
∞,
∞)
a w odp mam:
f(x) ∪ dla x∊ (−1,1)
f(x) ∩ dla x∊ (−
∞,−1) ∪ (1,
∞)
skąd ta −1 w odp ?