pomocy
kasia 96: Znajdź sumę wszystkich pierwiastków równania |x2−3|x|+3|=1
17 wrz 22:38
ICSP: |x2 − 3|x| + 3| = 1
|x|2 − 3|x| + 3 = 1
|x|2 − 3|x| + 2 = 0
|x| = 1 v |x| = 2
x = 1 v x = −1v x = 2 v x = −2
S = 0
17 wrz 22:41
PW: To było zadanie dla leniwych.
Nie będę liczył pierwiastków. Funkcja po lewej stronie równania jest parzysta: f(−x) = f(x).
Jeżeli więc istnieje jakiś pierwiastek x0, to liczba − x0 też jest pierwiastkiem − ich suma
jest równa 0.
17 wrz 22:46
kasia 96: Czyli całą wartość bezwzględną tak jakby opuszczam ?
17 wrz 22:47
pigor: ..., np. tak :
|x2−3|x|+3|=1 ⇔ x
2−3|x|+3= −1 v x
2−3|x|+3= 1 ⇔
⇔ |x|
2−3|x|+4= 0 v |x|
2−3|x|+2= 0 ⇔ x∊∅ v |x|=1 v |x|=2 ⇔
⇔ x
1= −1 i x
2= 1 i x
3= −2 v x
4=2 ⇒
x1+x2+x3+x4= 0 . ...
17 wrz 22:49
oskar marcinek: Dziękuje bardzo
17 wrz 22:57
pigor: ... , o ,
PW ; dziękuję, ja też lubię poleniuchować
i następnym razem, postaram się o tym pamiętać . ...
17 wrz 22:57
Mila:

metoda graficzna.
Ilustracja .
f(x)=x
2−3|x|+3
17 wrz 23:28