Udowodnij, że....
Blue: UDOWONIJ, że liczby naturalnej parzystej niepodzielnej przez 4, nie można zapisać jako różnicy
kwadratów dwóch liczb naturalnych.
Normalnie łapię się za głowę, jak widzę takie zadania... Mógłby ktoś do wytłumaczyć i
powiedzieć jak to udowodnić

Na razie wpadłam tylko na takie coś:
4n+2 − liczba naturalna parzysta niepodzielna przez 4
17 wrz 21:45
ICSP: mamy dowolną liczbę naturalną w postaci 4n − 2 dla n ∊ C ( przyjmuje N = {1 , ...} )
oraz dwie liczby całkowite a,b.
Rozważmy równanie diofantyczne w postaci :
4n − 2 = a2 − b2
Rozważ 4 przypadki :
1o a,b, parzyste
2o a nieparzyste oraz b parzyste
3o a parzyste oraz b nieparzyste
4o a,b nieparzyste
Każdy z tych przypadków będzie prowadził do sprzeczności, skąd otrzymasz wniosek, że 4n + 2 nie
może być zapisana w postaci a2 − b2.
17 wrz 21:59
Mila:
p=4n+2− liczba naturalna parzysta, nie jest podzielna przez 4
a, b− dwie liczby naturalne
1) a i b sa liczbami parzystymi:
a=2k, b=2m, a>b
4n+2=(2k)2−(2m)2⇔
4n+2=4*(k2−m2) lewa nie jest podzielna przez 4 a prawa jest, mamy sprzeczność, zatem nie
można przedstawić liczby p jako różnicy kwadratów dwóch liczb naturalnych pazrystych
2) a i b są liczbami nieparzystymi
rozważaj
3) jedna z liczb jest parzysta a druga nieparzysta
pracuj samodzielnie.
17 wrz 22:00
Saizou :
proponuję dowód nie wprost, czyli założyć że można zapisać liczbę parzystą niepodzielną przez 4
jako różnicę kwadratów dwóch liczb naturalnych, zatem
liczba parzysta niepodzielna przez 4 jest w postaci 4n+2 dla n∊N
załóżmy, że a,b∊N i a>b wówczas
4n+2=a
2−b
2
2(2n+1)=(a−b)(a+b)
2=a−b ∧ 2n+1=a+b lub 2=a+b ∧ 2n+1=a−b
2n+3=2a 2n+3=2a
zatem Teza jest prawdziwa
17 wrz 22:01
Saizou : to chyba żem sobie za bardzo uprościł, trzeba zacząć myśleć po wakacjach xd
17 wrz 22:01
Blue: Saizou to , co napisałeś jest na pewno dobrze?
17 wrz 22:07
Saizou :
zdecydowanie nie
17 wrz 22:08
Eta:
17 wrz 22:09
Blue: Mila, a jak mam te liczby nieparzyste, to wyjdzie coś takiego:
4n+2= 4(k
2+m
2+k+m) + 2
.... czyli to nie będzie prawdą czasem....?
17 wrz 22:10
Blue:
17 wrz 22:21
Mila: 2)
a=2k+1
b=2m+1
L=4n+2
P=(2k+1)2−(2m+1)2=4k2+4k+1−4m2−4m−1=4k2+4k−4m2−4m=4(k2+k−m2−m) liczba podzielna przez
4 a lewa strona nie jest podzielna przez 4.
17 wrz 22:26
Blue: a sorki, ja dodawałam xd Muszę już iść spać, bo wyłącza mi się myślenie...
17 wrz 22:27
18 wrz 17:17
Blue: PS działają Wam te linki

Bo mi coś muli...
18 wrz 17:24
Blue: Mila, pomożesz

?
18 wrz 18:53
Mila:
Dobrze.
18 wrz 19:01
Blue: Dziękuję
18 wrz 19:35