funkcja wykładnicza
ytyrku: wyznacz te wartośći parametru m, dla których równanie ma dwa rozne rozwiazania
3|x|=m
17 wrz 21:38
Eta:
f(x)=3
|x|
y=m
17 wrz 21:45
Paweł: Dla m≤0 równanie na pewno jest fałszywe. Dla m>0 i m≠1 mamy zawsze dwa różne rozwiązania. Można
to pokazać np. logarytmując obustronnie to równanie z podstawą logarytmu 3.
3|x|=m
|x|*log3 3=log3 m
|x|=log3 m
W tej postaci widać jawnie, że dla każdego m>0 poza m=1 mamy dwa różne rozwiązania.
Dla m=1 mamy tylko x=0.
17 wrz 21:46
ytyrku: no tak! graficznie.... Jestem głupi, dzięki
17 wrz 21:47
Paweł: Aj. Błąd w moim rozwiązaniu. Zapomniałem, że dla log3 m<0 też nie ma rozwiązań.
17 wrz 21:53